Hatidža Mehmedović: Očekujemo doživotnu kaznu za Mladića kao opomenu za budućnost

Srebrenička majka Hatidža Mehmedović koja je u genocidu u Srebrenici 1995.godine izgubila dva sina i supruga pred odlazak u Hag nam je rekla kako je bitno presuditi zločincu, krvoloku Ratku Mladiću doživotnu kaznu radi budućnosti i da je to jedina pravedna kazna.

Podsjeća kako su mnoge majke umrle a nisu dočekale da nađu kosti svoje djece, niti izricanje presude ovom zločincu koji je naredio njihovo ubijanje.

– Mi majke Srebrenice očekujemo doživotnu kaznu za Ratka Mladića, ali sve su to politički sudovi. Jer da je bilo želje i htijenja presudilo bi se Slobodanu Miloševiću. Mi očekujemo pravednu presudu radi budućnosti, mladih, i radi onoga što se dogodilo da se ne ponovi. Ali ako ne bude presuda kako treba, mladi su sada gori, zatrovaniji nacionalizmom više nego ikada. Treba da bude kažnjen za ono što je počinio, naređivao, učestvovao. Samo, opet ponavljam šteta što Miloševiću nije presuđeno jer je on glavni organizator, kreator zločina, ideolog. Još gore je što je njegova ideologija još prisutna i truje našu državu, što je zabrinjavajuće. To treba da zabrinjava svakog čovjeka, bez obzira kako se on zvao – govori Mehmedović.

Kaže da se pred odlazak u Hag izuzetno loše osjeća.

– Koliko je godina samo trebalo da se ovo dočeka. Mnoge majke su nam umrle a nisu dočekale presude, da nađu kosti svoje djece. Ne bih poželjela nikome da se ovako osjeća. Samo da mu se presudi i da to bude opomena za buduća vremena. Nažalost, on je heroj u drugom narodu a nas je zavio u crno, kao i Karadžić, Milošević i drugi zločinci. Mi znamo da su se zločini događali i prije Srebrenice po cijeloj Bosni i Hercegovini, a Srebrenica je bila pečat na sve. Ali neka sram bude sve one koji su mogli zaustaviti agresiju, genocid a nisu, i neka ih Božja kazna stigne. Nema ovozemaljskog suda koji može presuditi za jedan život a kamoli more bijelih nišana u Memorijalnom centru u Potočarima, a i širom naše zemlje su nišani kao nijemi svjedoci zločina, pod palicom Beograda – kazala je sa gorčinom Mehmedović.

Related posts