Brammertz: Jedini heroji su svjedoci koji su se suočili sa zločincima

Uoči presude generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću koja je predviđena za sutra u Haškom tribunalu, glavni tužitelj ovog tribunala Serge Brammertz odao je priznanje svjedocima koji su smogli snage i hrabrosti govoriti o zvjerstvima koje su vidjeli.

“Pravi heroji, zapravo jedini heroji su preživjeli koji su odlučili doći u tribunal. Neki od njih su bili i u masovnim grobnicama gdje su ležali satima. Uspjeli su pobjeći i posvjedočiti o zločinima. Oni su se suočili sa ratnim zločincima licem u lice”, kazao je Brammertz, prenosi AFP.

Brammertz je dodao da je često i sam bio inspirisan hrabrošću žrtava rata i njihovom odlučnošću da u Hagu, daleko od svojih domova, traže pravdu.

“Oni su meni i timu koji je radio sa mnom dali potrebnu energiju da na pravi način radimo naš posao. Također, oni nas svakog dana podsjećaju zašto je tribunal i uspostavljen”, rekao je Brammertz.

Komentarišući slučaj Ratka Mladića, Brammertz je istakao da će sutrašnja presuda biti jedna od najvažnijih u historiji tribunala.

“Mladić je taj koji je osmislio i proveo ubistva više hiljada ljudi. Zajedno sa svojim političkim saučesnikom Radovanom Karadžićem on je provodio etničko čišćenje. Za Mladića sutra očekujem najtežu moguću kaznu i to zbog svih dokaza koje smo iznijeli”, naveo je Brammertz.

On je pozvao sve strane nekadašnjeg konflikta na pomirenje, istakavši da je regija Balkana još uvijek podijeljena.

“Nadam se da će nova generacija na Balkanu mnogo bolje razumjeti prošlost kako bi mogli napredovati zajedno”, zaključio je Brammertz.

Related posts