Haški tribunal zatvorio svoja vrata nakon 24 godine rada i 161 optužnice

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) održana je danas u Vladi Holandije, a 10 dana kasnije Haški tribunal će i zvanično biti zatvoren. Njegovu ulogu nakon 24 godine rada i 161 optužnice preuzima posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT).

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius kazao je na današnjem skupu u Holandiji da je MKSJ “jarki primjer iskre iz koje se rađa pokret za promjenu”.

“Mi smo osnovani kao privremeni tribunal s nadležnošću da procesuiramo najodgovornije za počinjene zločine u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Naša ostvarenja pokazuju da je univerzalnost našeg Tribunala prerasla u tijelo koje je formulisalo međunarodne standarde pravde i uspostavilo najbolju pravnu praksu u svijetu. Osim toga, Haški tribunal je postao nadahnuće širom svijeta”, kazao je Agius.

Napomenuo je da se odgovaranje za zvjerske zločine iskristalisalo u univerzalne vrijednosti.

“Pomislite samo koliko smo daleko stigli od 1993. godine. Tribunal je otvorio novu eru u međunarodnoj pravdi i njegovo naslijeđe nadživjet će svakog od nas. Tribunal je imao mnogo partnera i donora. U ime Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju želim da izrazim zahvalnost svima koji su nas doveli do ovog momenta u historiji, kada obilježavamo zaključenje rada suda”, kazao je Agius.

Istakao je da im je Holandija pružila svoju velikodušnost tako što im je ukazala dobrodošlicu u zgradi suda.

“Hag je renomiran kao konačno odredište međunarodnog prava, tamo gdje žrtve širom svijeta žele da vide ostvarenje pravde. Nama je čast što nam se danas pridružio generalni sekretar Ujedinjenih nacija”, rekao je Agius.

Istakao je da je danas zimska kratkodnevnica, koja je vijekovima korištena da se ljudi okupe dok obilježavaju završetak jednog poglavlja.

“Na nama je da gledamo u budućnost”, zaključio je Agius.

Ministar vanjskih poslova Holandije Halbe Zijlstra je na skupu istakao da su reportaže iz rata na prostorima bivše Jugoslavije donijele jezive slike.

“U srcu Evrope su uništavani gradovi, ubijani ljudi. Oni koji su odgovorni su 25 godina kasnije izvedeni pred lice pravde. Priča o ovom tribunalu je priča o uspjehu prava koje se izrodilo iz jedne prave tragedije. Mi smo ovdje na završetku rada tribunala koji je jedinstven”, poručio je Zijlstra.

Gradonačelnica Haga Pauline Krikke se prisjetila djevojčice koja bi danas, kako je kazala, mogla biti jedna od njihovih sugrađanki, a neće jer ju je ubila granata dok se igrala u Sarajevu.

“Dosadilo joj je da bude zatvorena u svom stanu. Roditelji su je napokon pustili da izađe da se poigra sa svojim prijateljicama konopca. Nekoliko minuta kasnije, jedna granata je eksplodirala i ubila te djevojčice. Vjerovatno nikad nećemo saznati ko je ispalio te granate. Ali zato znamo ko je imao političku i vojnu odgovornost. Priče kao što je ova dočaravaju nam ludilo rata. U Evropi koja je bila u miru od 1945. godine tih dana dešavale su se najstrašnije stvari. Nama je ogromna čast što smo u Hagu procesuirali zločince za navedena zlodjela. Ljudima je vraćeno nešto što im je oduzeto, a to je glas”, kazala je.

Istakla je da je dolaskom MKSJ-a Hag prerastao u prijestolnicu međunarodnog prava.

“Hag jeste i uvijek će biti mjesto gdje žrtve nasilja mogu naći pravdu, jer mira neće biti bez pravde”, poručila je gradonačelnica.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kazao je da prije MKSJ-a nije postojao nijedan sud koji bi mogao doprinijeti održavanju mira.

“Osnivanje suda pokazalo je novu riješenost međunarodne zajednice da oni koji su odgovorni za počinjenje zlodjela moraju biti privedeni pred lice pravde”, kazao je Guteres.

Istakao je da je Međunarodni sud dao glas žrtvama.

“Žene i djevojke su dobile priliku da kažu šta su proživjele, da pogledaju zločince u oči i vide ih pred licem pravde. Osim toga, ostali su i arhivi, zbog kojih niko neće moći prekrajati povijest”, poručio je Guteres.

Related posts