The Independent ponovo promovira Sarajevo kao turističku destinaciju

Ugledni britanski list The Independent ponovo promovira Sarajevo kao poželjnu turističku destinaciju.

U reportaži o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, britanski list navodi historijske podatke i važne događaje iz prošlosti koji su se dogodili u Sarajevu, kao mjesta koja treba posjetiti kako bi turistički doživljaj bio potpun.

“Nakon 25 godina od rata, glavni grad Bosne i Hercegovine prolazi kroz radikalne transformacije i sada su tu prisutni veliki stakleni shoping centri, šaroliki hoteli i magični stari grad. Sve to vam pruža ugođaj kao da prolazite kroz vrijeme”, opisala je novinarka The Independenta Kristin Amico.

Novinarka opisuje da poslijepodnevna šetnja Baščaršijom i ulicama između austro-ugarske arhitekture sa šarolikim fasodama je dovoljan razlog da se provede vikend u Sarajevu.

“Također, tu je i bosanska kultura ispijanja kafe koja postaje rival sličnoj italijanskoj i francuskoj kulturi. Sve to dolazi po veoma niskim cijenama”, navodi Amico.

“Stari grad obiluje uskim ulicama u osmanskom stilu iz 15. vijeka. Poslušajte lupkanje zanatlija dok prave džezve od bakra. Cjelokupno područje obiluje restoranima, prodavnicama sa suvenirima i kafićima. Ljudi sjede i uživaju ispijajući šoljicu bosanske kafe uz baklavu. Također, možete se uslikati sa velikim jatom golubova kod stare fontane – Sebilja”, opisala je Amico.

Napomenula je da je nedavno otvorena Trebevićka žičara i da putnici mogu otići do obližnje olimpijske planine gdje mogu vidjeti grafitima išaranu i devastiranu bob stazu.

Navela je da povratna karta košta 20 KM.

“Tu je Latinska ćuprija, mjesto gdje je likvidiran Franz Ferdinand što je bio okidač za Prvi svjetski rat. Obavezno trebate posjetiti i Sarajevski ratni tunel”, napisala je novinarka.

U članku se spominju brojni kafići, hoteli, restorani i trgovački centri koje treba posjetiti, a kao poseban savjet, preporučeno je da se Sarajevo posjeti tokom augusta kada se održava Sarajevo film festival.

Related posts