Haos u Evropi, sve više država pred “lockdownom”, Merkel poručila: Ovako više ne ide

“Nemam dobar osjećaj u vezi sadašnje situacije, ovako neće moći ići dalje”, rekla je Merkel.

Poput drugih evropskih zemalja, i Njemačka je na rubu gubitka kontrole nad širenjem virusa. Stojimo pred vrlo, vrlo teškim mjesecima, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel stranačke kolege u nedjelju navečer, prenio je Bild.

U zraku visi odluka o lockdownu. U ponedjeljak ujutro objavljen je podatak o 8685 novozaraženih u 24 sata: prethodnog ponedjeljka bilo ih je 4325. U subotu je bilo rekordnih 14.714 zaraženih. Slično je u Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Španiji: u deset dana broj zaraženih se udvostručio, cifre su rekordne, najavljuje se pooštrenje mjera i tamo gdje je već na snazi lockdown.

Umjesto u petak, čelnici 16 njemačkih saveznih država sastat će se u srijedu kako bi dogovorili nove mjere. Iako Njemačka relativno dobro stoji u odnosu na druge, i tu je situacija izmakla kontroli.

U deset dana udvostručen je broj pacijenata na intenzivnoj njezi, nešto se hitno mora poduzeti kako bi se izbjegao drugi strogi lockdown, upozorio je SPD-ov Karl Lauterbach, bivši epidemiolog. I bavarski premijer Markus Söder poručuje da je ovaj tjedan odlučujući. “Imamo jasne ciljeve: sačuvati gospodarstvo daljnjih šteta, škole i vrtiće držati što je moguće dulje otvorenima.”

Srušen novi rekord

Kancelarka Merkel je u subotu, u redovitom sedmičnom videoobraćanju, pozvala građane da ne izlaze iz kuća i da druženja svedu na minimum. U subotu je policija intenzivno rastjerivala mlade s ulica, ali brojke rastu. “Razlika u odnosu na prvi val je u tome što sad nema dramatičnih slika iz Italije, one su utjecale na višu razinu discipline i kod nas”, kaže Lauterbach.

“Pretpostavljamo da idemo u pravcu cifre od 100.000 novozaraženih dnevno”, upozorio je savjetnik francuske vlade Jean-François Delfraissy.

U Francuskoj je u nedjelju srušen novi rekord, sa 52.010 novozaraženih u 24 sata. Imaju 17 posto pozitivnih testova, a početkom rujna ih je bilo 4,5 posto.

Klasični lockdown imaju Belgija, Irska, Wales, izvanredno stanje je među ostalim u Španiji i Francuskoj. Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da nije isključen drugi lockdown: odlučujuće će biti stanje u bolnicama. Zemlja s najviše zaraženih po stanovniku je Češka: premijer Andrej Babis najavio je produljenje izvanrednog stanja. “Ako se ne dogodi čudo, ništa drugo nam neće preostati nego pooštrenje mjera”, rekao je.

Već su zatvorene škole i većina trgovina, ali mnogi Česi ne pridržavaju se mjera.

Slovenija je objavila da od utorka građani ne smiju napuštati mjesto stanovanja osim u nuždi. Ranije nisu smjeli napuštati širu regiju, uz policijski sat od 21 do 6 sati ujutro. Od vikenda su zatvoreni hoteli i sve trgovine osim prehrambenih.

Djelotvornost lockdowna pokazala se u Izraelu: tamo se postupno djeca vraćaju u škole nakon što je u četiri sedmimce broj novozaraženih s više od 9000 30. rujna pao ispod 2000. Brojka i dalje pada, u subotu su zabilježili 692 zaražena.

Razvijaju cjepiva

Britanska farmaceutska firma AstraZeneca najavljuje da bi cjepivo moglo biti spremno za ranjive skupine prije nove godine, piše Financial Times. Više je firmi u utrci, ali njemačko ministarstvo zdravstva računa s cjepivom najranije početkom 2021.

Portal Politico piše da kompanije razvijaju ne samo cjepiva, nego i lijekove na bazi antitijela, a prve rezultate AstraZeneca očekuje u prvoj polovini iduće godine.

Regeneron, proizvođač antitijela kojima se liječio američki predsjednik Donald Trump, već je podnio zahtjev za hitnu registraciju svog pripravka u SAD-u.

Ti bi lijekovi trebali pomoći oboljelima prije nego što cjepivo postane dostupno, kao i onima koji se neće moći cijepiti. Ako i ne liječe bolest, antitijela pomažu da je se brže preboli.

Njemačka također razvija više cjepiva, ministar zdravstva Jens Spahn je rekao u intervjuu magazinu Spiegel da bi mogli imati cjepivo koje neće sprječavati bolest, nego teži oblik bolesti. Spahn je u srijedu objavio da ima koronu.

Izvor: fokus.ba

Related posts