GRADONAČELNIK CAZINA NERMIN OGREŠEVIĆ: Problemi su veći od sujeta

Lider stranke demokratske aktivnosti i gradonačelnik Cazina u četvrtom mandatu zaredom Nermin Ogrešević u intervjuu za Oslobođenje kaže da će u ono, izbornoj godini stranke koje su trenutno na vlasti biti kažnjene od birača.

Gradonačelniče, recite nam iz prve ruke kakvo je trenutno stanje u Cazinu, šta se radi i šta se planira.

-U Cazinu je već dugo aktivno i radno, a to najbolje potvrđuju rezultati koji su vidljivi. Unatoč tome, ne ostavljamo prostora za prazan hod, realiziramo brojne projekte i kreiramo nove ideje. Cilj nam je pratiti potrebe naših građana i stvarati bolje uvjete za život u svakom naslju, svakoj mjesnoj zajednici i svakom dijelu Grada Cazina. U konačnici, značajan ekonomski i privredni razvoj je ono ka čemu se kreću sve naše aktivnosti.

Lokalne zajednice žive svojim životom, ali svako malo osjećaju posljedice ne brige s viših nivoa Vlasti. Kakve su posljedice za Cazin?

-Cazin tu nije sam i nažalost, probleme dijelimo s ostalim lokalnim zajednicama, naročito onima u bližem susjedstvu. Svjedoci smo da viši nivoi vlasti ne ispunjavaju ni dužnosti koje su u njihovoj nadležnosti pa onda možete zamisliti kakva je njihova briga za lokalne zajednice i njihove probleme. Zaobilaze nas kapitalni i značajni projekti, ne ulaže se u razvoj domaće privrede, apsolutno smo prepušteni sami sebi. Pa čak i onda kada s lokalnog nivoa postignemo najznačajnije uspjehe, ne dogodi se nikakva reakcija, a kamoli podrška razvoju ili prepoznavanje odličnog partnera za realizaciju novih projekata. Zapravo, možemo biti vrlo zadovoljni onda kada nam s viših nivoa vlasti ne ometaju i ne koče rad i projekte. Ukratko, jedno zaista loše i zabrinjavajuće stanje.

ogreševićI na nivou države postoje politički konflikt stranaka, ali kada god treba zadužiti narod, Čović, Dodik i Izetbegović se lako dogovore. Šta vama to govori?

-Jasno je da su u BiH na snazi politike koje se staraju isključivo o sebi i svome opstanku. Živimo u državi koja je i četvrt stoljeća od prestanka ratnih dejstava neuređena i koja nije po mjeri svojih građana, čiji građani su nezadovoljni ukupnim stanjem i to nezadovoljstvo sve više raste. Mi od sadašnjih vrhovnih predstavnika u vlasti ne možemo osjetiti nikakvu sigurnost niti nadu jer je i nakon godina, koliko su na vlasti, jasno da nemaju ideju ni viziju za bolju Bosnu i Hercegovinu. Pratimo njihove medijske i ine druge ispade,međusobne sukobe koji su na kraju međusobna potpora i imamo zapravo vlast koja je postala svrha samoj sebi.

U oktobru su izbori, vi ste i predsjednik ASDA, kakve su političke perspektive za vas?

-Stranka demokratske aktivnosti upravo ovih dana navršava punih deset godina od svoga osnivanja i rada. Decenija iza nas je protekla u sistematskom radu i temeljitom razvijanju i u međuvremenu smo sazreli u jednu sasvim respektabilnu političku partiju. To govore i naši izborni rezultati koji u svakom izbornom ciklusu značajno napreduju i naša zastupljenost u sve više dijelova Bosne i Hercegovine, ali svakako i naš rad koji je postao prepoznatljiv. To je zapravo politika u kojoj su radni rezulati beskompromisni. Smatram da kao ovakva politička partija, koja ima i rezultate i jasne vizije o tome da se u ovoj zemlji mora raditi, napredovati, pomjerati stvari s mrtve tačke, imamo itekako dobru perspektivu i nimalo ne sumnjam da će se to itekako vidjeti i na predstojećim izborima.

Postoji li mogućnost kreiranja šire narodne koalicije koja bi skinula SDA sa Vlasti?

-Šanse za to su realne, a i narod očito, više nema strpljenja za nerad svih onih koji obnašaju vlast, a ne donose nikakve rezultate i nikakav napredak.

S kim će te vi ići i šta mislite o Nezavisnom bloku i Nezavisnoj listi, koje u liku Šepića i Hujića, postoje i kod nas, te hoće li lične sujete biti prepreka jednom zajedničkom poduhvatu na izborima?

-Određen broj gradonačelnika i načelnika u Unsko- sanskom kantonu već ima usaglašen politički stav o trenutnom stanju i potrebi da se ono mijenja. Upravo u tome je naš poetncijal za djelovanje i smatram da je uveliko nastupilo vrijeme kada lične sujete više ne kreiraju stanje u zajednici. Problemi su ogromni i dosegli su tačku kada niko više, od pojedinaca do zvaničnih predstavnika u lokalnoj vlasti koji časno žele obavljati svoj posao, ne mogu i neće dopustiti da ova zemlja, pored svih svojih potencijala propada, da građani odlaze i da nema perspektive za našu djecu. Stranka demokratske aktivnosti je itekako spremna za predstojeći izborni ciklus. Naša kantonalna organizacija u Zeničko- dobojskom kantonu se razvila u respaktabilnu organizaciju što je slučaj i u Bosansko- podrinjskom kantonu, kao i Tuzlanskom, a razvojne perspektive A SDA itekako se primjećuju i u Sarajevskom kantonu. Sve to potvrđuje da A SDA od samoga početka nije imala za cilj ostati regionalna politička stranka, iako je danas u Unsko- sanskom kantonu jača nego ikad do sada. Dakle, mi smo itekako spremni za ovogodišnje izbore i svjesni šta građani očekuju od nas.

Na početku smo vas pitali za Cazin, a na kraju nam dajte ocjenu stanja USK sa političkog i egzistencijalnog aspekta ?

-Kada su građani nezadovoljni i kada imamo situaciju da u najvažnijim oblastima bilježimo samo loše i poražavajuće rezultate, kada ljudi u sve većem broju odlaze ne samo zbog nedostatka radnih mjesta već i zbog nezadovoljstva općim stanjem. Kada nam je obrazovanje na koljenima, zdravstvo u dugovima, o lošem stanju u privredi da i ne govorimo, može li ocjena stanja u Unsko- sanskom kantonu uopće biti pozitivna? Danas je vrlo teško biti građanin kantona koji je i po svom administrativnom nazivu i svakako trebao biti Kanton broj 1, jer građani ovdje jedine promjene doživljavaju u vidu ministarskih pozicija i sastava Vlade kantona. Odu li u bilo koju zdravstvenu ustanovu doživjeće probleme i razočarenja, a to isto ih očekuje i u obrazovnim institucijama. Privredni projekti su apstraktna imenica, a istovremeno politika se uvukla u sve pore života i diktira odnose u svim segmentima. S takvim stanjem niko savjestan i dobronamjeran ne može biti zadovoljan niti ga prihvatiti kao normalno. Promjene su jedino rješenje i one su, kao što će se vidjeti, neizbježne.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Related posts