Filmska akcija u BiH: Tenkom "skočili" u Miljacku u potrazi za 27 tona zlata

Renegades je akcioni triler čija se radnja odvija u Bosni i Hercegovini, a početne scene filma sa sarajevskih su ulica, iako nijedna scena filma nije snimljena u našoj prijestolnici.

Radnja filma koji je režirao Steeven Quale smještena je između Drugog svjetskog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sam film nema mnogo dodirnih tačaka s posljednjim ratom u našoj zemlji, a brojne scene iz filma daleko su od dešavanja koja su se zaista desila.

Radnja filma francusko-američke produkcije počinje u Prvom svjetskom ratu kada nacisti pljačkaju umjetnine iz francuskih muzeja i zajedno sa 27 tona zlata skrivaju ih u bosanskohercegovačkom mjestu koje je u filmu nazvano Grahovo.

Nakon što partizani miniraju branu, kompletno selo završava pod vodom. Dječak koji je u preživio streljanje nacista u Grahovu bio je taj koji je branu digao u zrak, a potom svojoj unuci godinama kasnije otkrio priču o tonama zlata ispod novonastalog jezera.

Prava avantura kreće kada grupa američkih specijalaca stiže u Sarajevo kako bi kidnapovala generala Milića. U bijegu bivaju otkriveni, a potom nastaje jurnjava tenkom ulicama koje su u filmu prikazane kao Sarajevo.

Nakon što su se našli na mostu u unakrsnoj vatri protivnika glavni glumac čiju ulogu tumači Sullivan Stapleton odlučuje sa mosta sa tenkom “skočiti” u Miljacku.

Pravi zaplet priča dobija kada u jednoj lokalnoj kafani grupa američkih specijalaca upoznaje konobaricu Laru (Sylvia Hoeks), koja jednom od njih s kojim je u ljubavnoj vezi otkriva priču o izgubljenom zlatu. Kao dokaz vadi zlatnu polugu koju je još kao dječak njen djed ukrao nacistima.

U zlatu koje vrijedi preko 300 miliona dolara Lara vidi šansu za ponovnu izgradnju njene ratom razrušene zemlje.

Film koji je poslije dosta problema premijerno prikazan 1. septembra finansirao je DFFF (Njemačka filmska fondacija) sa pet miliona eura, baš kao i FFF (Bavarska filmska fondacija) sa 275.000 eura.

Teško je reći da je film doživjeo uspjeh, s obzirom na to da je zaradio tek 2,2 miliona dolara iako je imao budžet u iznosu 77,5 miliona dolara.

faktor.ba

Related posts