Država nema para, a RS nabavlja nove helikoptere

Prosječna starost helikoptera na upotrebi u Oružanim snagama BiH kreće se od 25 do 50 godina, a u Helikopterskom servisu RS-a više od 35 godina.

Helikopterskom servisu RS-a Vlada ovog entiteta dala je saglasnost za prodaju pet helikoptera zbog starosti i neisplativosti održavanja. Radi se o helikopterima tipa Gazelle SA-341 i Gazelle SA-342. Kako je navedeno, “prodaja nefinansijske imovine iz tačke I ove odluke vrši se zbog starosti, istrošenosti, kvarova i neisplativosti održavanja”.

Direktor Helikopterskog servisa RS-a Boban Kusturić kaže za Oslobođenje da su helikopteri stari više od 35 godina, da trenutno imaju dva operativna helikoptera te će vrlo brzo uputiti prijedlog Vladi RS-a za kupovinu još jednog.

– Naravno da ima potrebe za tim, jer ako smo u samo 15 dana imali sedam medicinskih evakuacija, onda procijenite da li ima potrebe ili ne. Poučeni iskustvom u prethodnih 10-15 godina otkad postoji Helikopterski servis, apsolutno smatram da ima potrebe. Imate najavu poplava za neka dva dana. Samo se vratite u 2014. i 2012, kad smo radili, koliko smo radili i šta smo radili, ističe Kusturić i dodaje da ne zna kada se može očekivati nabavka trećeg helikoptera, ali se nada da će to što prije biti, jer postoji potreba.

Naglašava da ovih pet helikoptera nije operativno, te da je jedan od njih letio prije sedam-osam mjeseci. Prosječna starost helikoptera na upotrebi u Oružanim snagama BiH se kreće od 25 do 50 godina, kažu nam u Ministarstvu odbrane BiH.

– Zračne snage OSBiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera. Operativnost helikoptera je izravno vezana za ispravnost sklopova helikoptera i raspoloživost vremenskih resursa. U letačkim postrojbama obavljaju se aktivnosti vezane za osnovno održavanje helikoptera, s ciljem podizanja broja operativnih helikoptera. Određeni broj njih uslijed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova nije isplativo dalje koristiti i remontirati, navode iz Ministarstva.

Zračne snage OSBiH trenutno raspolažu srednjim transportnim helikopterima Mi-8T i Mi8MTV, lakim višenamjenskim helikopterima UH-1H i lakim višenamjenskim helikopterima Gazela.

Napominju da se na svim helikopterima koji su u upotrebi provodi redovan proces provjere i održavanja.

– Uvijek lete samo oni helikopteri koji su u tom procesu dobili odobrenje za let sa tehničkog i sigurnosnog aspekta, ističu.

S ciljem modernizacije, Vijeće ministara BiH je usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OSBiH, s periodom realizacije od 2016. do 2025. godine, u iznosu od 300.000.000 KM. Projekt predviđa kupovinu novih helikoptera (srednji transportni i laki višenamjenski), generalni remont i nadogradnju/modernizaciju rentabilnih helikoptera OSBiH. S obzirom na to da nisu osigurana sredstva za ove namjene, tako nije počela ni realizacija projekta.

 

 

 

Izvor: oslobodjenje.ba

Related posts