Doktorima u Domu zdravlja Bihać plate veće od ponedjeljka

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona dr. Almin Handanagić kazao je jučer za Oslobođenje da će vrlo brzo riješiti problem u Domu zdravlja Bihać nakon što su oba sindikata zdravstva organizovala polusatni štrajk upozorenja.

Naknadna isplata

Naime, uposlenici DZ-a Bihać su dobili februarsku plaću po starim koeficijentima, iako su se krajem prošle godine izborili za bolji status koji se trebao primijeniti novim kolektivnim ugovorima.

– Zaista ne znam kako pojedini domovi zdravlja nisu bili u stanju ukalkulisati sebi plate po novom kolektivnom ugovoru, ali evo čim rebalans prođe, sad u ponedjeljak, ta razlika njima ide i sve će im biti nadomješteno, kaže nam direktor ZZO-a Almin Handanagić.

To što nije došlo do primjene kolektivnog ugovora razočaralo je ljekare. Pravosnažna implementacija kolektivnog ugovora trebala je biti realizirana uz februarsku platu.

– Nažalost, to se nije desilo, jer nisu prebačena sredstva iz ZZO-a našem domu zdravlja, koja bi bila dovoljna za plaće po novom kolektivnom. Direktorica je saglasna da nam isplati plaće po kolektivnom ugovoru onog trenutka kada sredstva budu prebačena na račun Doma zdravlja, dakle, automatski će uslijediti promjena Pravilnika o radu i plaća će biti isplaćena, ističe dr. Amel Okanović, spec. psihijatar i predsjednik sindikalne podružnice.

Razlika u novcu koju očekuju od ZZO-a je dodatnih 90.000 maraka.

– Naš protest podržavaju i kolege, nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu. Sa novim kolektivnim ugovorima i njima ide povećanje satnice sa 2,14 na 2,35 KM. Najviše nam smeta to što su se u nekim domovima zdravlja primijenili novi ugovori, a kod nas još ne, priča nam doktor Okanović.

Bitni smo!

Anela Softić-Kasumović, direktorica Doma zdravlja Bihać, stala je uz svoje radnike, jer je ogorčena time što se u Bihaću i Krajini govori samo o Kantonalnoj bolnici, a zatvaraju se oči nad pokušajem razgovora sa ostalim zdravstvenim ustanovama.

– Imala sam dobru suradnju sa direktorom Zavoda i premijerom sve do momenta kada su me pitali zašto je ovaj dom zdravlja toliko bitan! Ovdje se opslužuje veliki broj korisnika. Ne optužujem nikoga, ali ova vlast ljude iz Kantonalne bolnice drži na posebnom mjestu, a i ovdje rade ljekari i nemedicinsko osoblje. Ja sam morala podijeliti platu po starom pravilniku jer ne mogu dopustiti da ljudi nemaju šta da jedu, ljuta je direktorica.

Priznaje da joj je usmeno obećano da će biti uplaćena razlika nakon rebalansa budžeta ZZO-a, ali i da se od obećanja ne živi.

oslobodjenje.ba

Related posts