Kobne večeri sreo Davida: Izvadio je crni nož “leptir” i rekao “bolje ti je da ideš”

Američki Federalni istražni biro (FBI) je na osnovu podataka iz istrage o smrti Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke, čije je tijelo nakon višednevne potrage pronađeno u nedjelju, 24. marta, u rijeci Vrbas, zaključio da je policija uradila i čini sve što je u njenoj moći da razriješi misteriju.

Kazao je ovo direktor Policije RS Darko Ćulum i istakao da je izvještaj o stradanju Dragičevića predat Okružnom tužilaštvu Banjaluka kao i nalaz ponovljene obdukcije, piše Glas Srpske.

– Upoznao sam porodicu o svemu što je urađeno u istrazi. Dosadašnja istraga pokazuje da nema elemenata krivičnog djela. Sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem upoznao sam američki FBI o slučaju, na osnovu čega su oni zaključili da je policija uradila sve što je u njenoj moći – kazao je Ćulum.

Naveo je da je policija na konferenciji za novinare u ponedjeljak iznijela istinu koja je do tada utvrđena. Međutim, upravo ti ranije izneseni rezultati istrage izazvali su mnogo kontroverzi i nepovjerenja u porodici i javnosti. Policija je tada saopštila da je Dragičević vjerovatno pao sa mosta u nabujalu Crkvenu, koja ga je potom odnijela do Vrbasa. Istragom je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje, da je imao povrede po tijelu, ali je ostala sumnja da ga je neko gurnuo ili bacio u vodu, što obdukcijom nije moglo biti utvrđeno. Policija je saopštila i da je mladić prije toga učestvovao u tuči, ali da to nije uticalo na tragediju, te da su kod njega pronađene stvari ukradene iste večeri iz jedne kuće.

Porodica, prijatelji i svi koji su poznavali ovog mladića, ali i veliki broj njegovih sugrađana, posumnjali su u ove rezultate i zatražili da slučaj bude razjašnjen jer vjeruju da je David ubijen i bačen u rijeku. Porodica je zatražila novu obdukciju i istragu ističući da ne vjeruju u policijska objašnjenja. Porodicu Dragičević su posjetili predsjednik RS Milorad Dodik i ministar Dragan Lukač. Dodik je tada obećao novu obdukciju i istragu, što je i urađeno. Ponovljenu obdukciju uradio je specijalista sudske medicine s Vojnomedicinske akademije u Beogradu (VMA) Ivica Milosavljević. Direktor Policije RS Darko Ćulum kazao je da je taj nalaz potvrdio da je Dragičević umro usljed utapanja.

– Potvrđeno je vještačenje patologa u Zavodu za sudsku medicinu RS Željka Karana. Nalaz ponovne obdukcije biće dostavljen Dragičevićevoj porodici – rekao je Ćulum.

Banjalučko Okružno tužilaštvo potvrdilo je da je zaprimilo izvještaj MUP-a o istrazi, ali nije navodilo detalje.

– Tužilaštvo će nastaviti istragu na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti o smrti Dragičevića. Nakon istrage biće donesena odluka i o tome će javnost biti upoznata na vrijeme – saopštilo je tužilaštvo.

Stradanje Dragičevića u posljednje vrijeme izazvalo je veliko uznemirenje javnosti, a društvene mreže “gore” jer još do kraja nije razjašnjeno kako je mladić upao u rijeku.

Građani su na društvenoj mreži “Facebook” osnovali i grupu “Pravda za Davida” u kojoj su se pojavile razne informacije i svjedoci koji su u noći nestanka vidjeli Dragičevića. Dalibor Stokić napisao je da je kobne večeri vidio Davida i da se pita zašto ga policija nije saslušala. Naveo je da je sreo Davida poslije navodne tuče kod kafića “Meta”.

– Tu veče ispred sebe u daljini čuo sam svađu momaka kod Adiko banke. Jedan momak je zamahnuo na drugog u crnom duksu i zamakli su u haustoru. Nešto su govorili: “Šta on ima mene udarati, neću se smiriti, nisam ja budala”. Tada sam sreo Davida i pitao kakva je situacija, odgovorio sam mu da se neki tuku u haustoru. Pitao je da li idu ovamo. Stao sam kraj njega i pitao šta je bilo. Rekao je: “Neće se meni klinci kur..it”, i izvadio iz džepa crni nož “leptir”. Rekao mi je: “Bolje ti je da ideš” – napisao je, između ostalog, Stokić.

U policiji i tužilaštvu nisu mogli da nam odgovore na pitanja u vezi sa ovim informacijama.

Porodica, prijatelji i mnogobrojni građani Banjaluke već nekoliko dana na Trgu Krajine organizuju mirno okupljanje i paljenje svijeća uz slogan “Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci – Pravda za Davida”. Okupljanja ogorčenih stanovnika organizuju se u sve više gradova u RS, ali i šire. Davidova majka na svom “Fejsbuk” profilu je objavila da planiraju da angažuju pravni tim koji će im pomoći da pronađu istinu i zatražila pomoć. Navela je da će otvoriti žiro račun i moli sve koji mogu da pomognu. Nedavno je objavila i snimak, kako je rekla, “navodne” pljačke koju je počinio njen sin. Prema snimku, on je tu proveo 50 minuta i u kuću ušao normalno, a na izlazu je hramao. Takođe se vidi da se nakon njegovog izlaska u kuću vraćaju dva vlasnika. Mnogi Banjalučani sumnjaju u taj snimak, dok neki smatraju da ukućane te kuće treba ispitati i istražiti njihovu ulogu u svemu ovome.

Odbor NS RS

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajlica kazao je da ih MUP RS nije informisao o istrazi o smrti Davida Dragičevića.

– Odboru je iz MUP-a stiglo obavještenje da ne mogu da dostave informaciju o rezultatima dok tužilaštvo ne završi istragu. Na sjednici Odbora koju sam zakazao nisu se pojavili ni ministar Dragan Lukač ni poslanici parlamentarne većine koji su članovi Odbora – kazao je Mihajlica i dodao da je Odbor zatražio od MUP-a da dostavi zvaničnu informaciju o rezultatima dosadašnje istrage u vezi sa slučajem “Dragičević”.

Related posts