Djevojčica iz Sanskog Mosta stigla u Austriju na dalje liječenje

Belma Kadić (13), teško oboljela djevojčica s posebnim potrebama iz Sanskog Mosta, hospitalizirana je na Klinici za djecu u austrijskom gradu Lincu, gdje će biti nastavljeno njeno liječenje.

Njeni roditelji se nadaju kako će u narednim danima konačno biti uspostavljena prava dijagnoza i tretman za liječenje njene bolesti.

“Lijepo smo primljeni i puni smo nade za našu Belmu. Želimo da zahvalimo zdravstvenim radnicima iz BiH koji su zaposleni na ovoj klinici. Zahvaljujući njima naša kćerka je sada u dobrim rukama”, kažu Kadići. Oni, kako tvrde, iz nepoznatih razloga nisu dobili potvrdu iz Kliničkog centra “Jezero” u Sarajevu, gdje se Belma ranije liječila, zbog čega boravak djevojčice u Austriji neće biti moguće pokriti iz Fonda solidarnosti koji finansira boravak i liječenje djece u inostranstvu.

“Znači, liječenje će biti po ekonomskim cijenama – jedan dan boravka i liječenja u Austriji košta 750 eura, ali se zbog Belminog zdravstvenog stanja više nije moglo čekati”, kažu Kadići.

Podsjećamo kako je djevojčica prije tri mjeseca bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru “Jezero” u Sarajevu te je nakon toga vraćena kući a da pri tome nije ustanovljena prava priroda njene bolesti, niti terapija za liječenje.

Belmino zdravstveno stanje komplikuje i to što od svoje treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je podvrgnuta specijalnoj ishrani. Kadići su već godinama nezaposleni, i sami su lošeg zdravstvenog stanja, a troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki.

Pored bolesne djevojčice imaju još dvije kćerke koje pohađaju srednju školu. Svi koji žele da pomognu Belminoj porodici i njenom liječenju sredstva mogu uplatiti na žiro-račun kod Sparkasse banke: 1990446059476317.

/nezavisne.com

Related posts