Djeca odlikaši uprkos teškom životu

Nismo krivi što smo siromašni, voljeli bismo i mi da ne živimo ovako. Posla nema, prošenje je zabranjeno, pa da li mi treba da idemo da krademo da bismo bili “pošteniji” u društvu, kaže Šeherezada Inšić iz Tuzle, čija se porodica nalazi u teškoj situaciji.

Ona zajedno sa nevjenčanim suprugom Senaidom Suljićem i petoro djece već godinama preživljava dan za danom. Oboje su u potrazi za poslom, ali kažu da za njih u Tuzli nema nade. Sva primanja su im 300 KM, po osnovu dječjeg doplatka i stalne novčane pomoći. Ova porodica moli sve dobre ljude za pomoć, tako da svi oni koji su u mogućnosti mogu da se jave direktno njima na broj telefona 064/ 444-3767.

Iako su rodom iz Tuzle i nisu izbjegla ili raseljena lica, ova porodica dane provodi u izbjegličkom centru Mihatovići. Taj smještaj dobili su od centra za socijalni rad, jer nisu imali gdje da žive.

“Teško se živi, sve prokišnjava, zimi na sve strane puše. Duga za struju imamo, gledamo kada će doći da je isključe”, kaže Šeherezada.

Ova majka se boji, kako kaže, i da će joj uzeti djecu zato što moli za pomoć.

“Ja se u tom slučaju mogu samo ubiti, ništa drugo mi ne preostaje. Moja djeca su odlični učenici, svaki dan idu u školu, čisti su i obučeni fino koliko možemo. Ali jeste ih teško školovati”, kroz plač priča Šeherezada.

Senaid je 90 odsto invalid. Izvađeni su mu slezena i pola želuca.

“Ne dao Bog nikome da dođe u ovakvu situaciju”, kaže Senaid.

Senaid i Šeherezada kažu da se trude da djeca ne budu gladna i žedna, a za njih nije ni bitno toliko, oni će kažu “prehodati glad”.

Najmlađe dijete je staro svega 21 mjesec, dok najstarije ide u šesti razred.

Sonja Brčinović, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Tuzli, kaže da godinama pokušava da alarmira nadležne u ovom gradu kako bi se ovoj porodici pomoglo, ali bez uspjeha.

“Naši korisnici koji su u stanju socijalne potrebe, kada ih uvedemo u to, pravi novac mogu da dobiju tek za pola godine. Sve zato što nadležni u kantonu krše Zakon o izvršenju budžeta, oni prvo otplate dug, isplate plate i onda ide socijala, a tada već nemaju marke”, kazala je Brčinovićeva.

Ona je dodala da sve ono što je Centar mogao da uradi, uradio je.

“Mi smo tek prije dva dana dobili prvu tranšu na raspolaganje za jednokratne pomoći i odmah jutros smo ih pozvali da predaju dokumente”, kazala je u petak Brčinovićeva.

Related posts