Bosanka koja mijenja svijest u Atlanti

Uspjeh je lična stvar – ili ga želite ili ga se bojite… Ako ga želite, uradit ćete sve moguće da ga ostvarite, a ako mislite da je teško i bojite se, naći ćete sve moguće izgovore da ostanete gdje ste.

O svojoj ličnoj transformaciji, uspjehu i profesionalnom razvoju u Novom danu je govorila Elvisa Kovačević, Bosanka koja je sa 21 godinom sa suprugom otišla u Ameriku. Zalaganjem, trudom i radom, danas je ekspert lične transformacije – gdje kroz drevne metode uspijeva promijeniti svijest svake osobe koja dođe na njen seminar.

U Atlanti živi već 20 godina, a o svom putu je rekla: “Nije bilo jednostavno doći u stranu zemlju bez najmilijih i bez poznavanja jezika. Bilo je prilično teško. Po dolasku sam odmah počela raditi sa jednom Poljakinjom koja je poznavala samo par riječi na engleskom, kao i ja, pa sam prvo učila poljski pa engleski. Ništa nije izgledalo kako sam ja mislila i to je učinilo da se osjećam nezadovoljno nakon čega je uslijedila depresija popraćena raznim fizičkim problemima. Posjećivala sam doktore, međutim, nakon toga sam shvatila da sam ja ta koja treba tražiti pomoć i ukucala u Google ‘liječenje protiv depresije’ i prvo na listi je pokazalo meditaciju. Počela sam odmah meditirati i u roku do 8 mjeseci svi su problemi nestali i to mi je dalo krila za dalje. Shvatila sam da ima više od života nego do tad i počela sam da izučavam psihologiju”.

Kovačević je danas savjetnica za lični uspjeh i razvoj. Na pitanje koja to promjena treba da se dogodi i gdje da bi se došlo do uspjeha je rekla: “Kad vam sve dosadi i kad shvatite da ne možete nastaviti tako da živite, odnosno da život koji živite nema smsila, da imate mnogo negativnih osjećaja ali da nemate poseban izgovor za njih. Ja sam tada imala djecu i zbog njih sam počela da izučavam šta je to u čovjeku što mu ne da da bude sretan”.

Učila je od najpoznatijeg učitelja psihologije uspjeha u svijetu Tonyja Robbinsa, savjetnika Billa Clintona.

“Kad sam upisala trening otišla sam na njegov seminar, gdje smo učili o strahu, vjerovanju, a na kraju smo imali priliku da pređemo preko žara. Bilo je zastrašujuće, ali sam tada znala da ću biti u stanju to da radim. Ustvari, htjela sam da budem kao on”, komentarisala je Kovačević za N1.

Ona je prva Bosanka koja je završila izazovni trening na Institutu za hodanje po vatri. Da bi dobila diplomu za jednu noć je morala preći 108 puta preko vatre.

“Prelazak preko žara je drevna metoda a taj prelazak preko je metafora za strah gdje dokažete svome mozgu i sebi da je lažni dokaz koji je izgledao kao stvaran i kad pređete bez povreda, onda su sva uvjerenja do tada pod upitnikom. Do tad ste mislili da je nemoguće i to je bitna metoda za transformaciju. Nekada je ta metoda bila dostupna samo imućnima a danas svima. Da bih dobila cerifikat, trebala sam preći 107 puta preko žara, a zadnja je bila 6,5 metara duga staza, što znači da sam prešla 108 puta. Mi smo proizvod naših vjerovanja koja su nam nametnuta i jedan veliki efekat što se ljudi ograničavaju jeste strah od nepripadanja, da budemo različiti, jer tada mislimo da nas neće prihvatati, da će nas najmiliji osuđivati”, istakla je.

O tome koliko je teško kontrolisati um je kazala kako je to vrlo moguće i lakše nego što mnogi misle.

“Potrebno je željeti da imate ličnu slobodu i usvojiti stvari koje će vam pomoći pri tome”, naglasila je te dodala kako u Sarajevo dolazi na jesen kako bi promovisala svoju knjigu.

Related posts