“Čovjek sa žice” dočekao pravdu: Zločince kazniti bez obzira na vjeru

Prije 25 godina jedna fotografija obišla je svet – na njoj je Fikret Alić, logoraš iz žice u logoru Trnoplje. On je danas u Hagu, ispred Tribunala, čekao presudu Ratku Mladiću, za kog smatra da je odgovoran za zločine počinjene u tamošnjim logorima.

Zbog fotografije koju su napravili strani mediji, Alić je u svjetskim medijima prepoznat kao “čovjek sa žice”. Jutros je u bio sjvedok incidenta koji se dogodio ispred Haškog tribunala.

– U jednom trenutku kada sam podigao svoju sliku “Čovjek sa žice”, jedan čovjek je stao pored mene i počeo vikati da je Ratko Mladić njegov heroj. Neka je sram Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji nas je držao zatvorenim. Neka je sram i Haški tribunal ako ga ne osudi za zločine – rekao je za N1 Fikret Alić.

On je rekao da se nada pravednoj presudi protiv Mladića i to za genocid i zločin protiv čovječnosti.

– On je mogao zločine da zaustavi. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru. Treba da se nadamo boljem životu – kazao je Alić.

Logor Trnopolja nalazio su u blizini logora Omarska kod Prijedora, gdje se Alić pojavio 24 godine kasnije. Tamo su od maja do avgusta 1992. godine pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske doveli više od 8.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti. Prema podacima Saveza logoraša BiH, 700 je ubijeno.

Fotograf Ed Vulliamy, inače Britanac, prošle godine pojavio se na obilježavanju godišnjice i tu je ponovo sreo čovjeka, koga je fotografisao iza logorske žice – Fikreta Alića.

– Kada smo prvi put došli ovde na komemoraciju, pre 12 ili 13 godina, bilo je netaknuto. Preživjeli i njihove porodice mogli su posjetiti mjesta gdje su ih mučili, gdje su njihovi prijatelji ubijeni, gdje su se dogodila masovna ubistva – rekao je on tada za Al Jazeeru.

“Tjerali su nas da pasemo travu, da im ližemo čizme”

Alić je inače bio u dva logora – prvo u Keratermu, a zatim u Trnopolju, gdje je preživljavao strahote. U izjavam raznim medijima, govorio je da 20 godina nije normalno spavao, a noćne more nisu prestajale.

– Ubistva, krici, slike mučenja i krvi su još tu – izjavio je on svojvremeno za britanski “Sun”.

Alić je poslije 63 dana u logoru uspeo da pobjegne i to preobučen u ženu.

– Tjerali su nas da im ližemo čizme. Izvodili su nas da pasemo travu kao da smo stoka. U jednom trenutku mi je postalo svejedno jesam li živ ili mrtav i pitao sam jednog stražara zašto me ne ubiju. Rekao mi je da nisam vrijedan metka – posvjedočio je Alić.

Related posts