Lagumdžija: Svi koji misle da mogu razvaliti BiH, danas su mogli vidjeti šta ih čeka

Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a i profesor na ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za Klix.ba je prokomentarisao presudu Ratku Mladiću, poručivši da je danas presuđeno jednom zločinačkom projektu i da će svi oni koji misle da mogu razvaliti BiH završiti kao i Mladić danas.

“Presuda Mladiću za zločinački projekat prošlosti poruka je za budućnost onima koji bi probali ubijati ljude, države i društva zajedničkih vrijednosti poput BiH. Danas su svi mogli vidjeti na primjeru Mladića kako će završiti”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da je zločin – zločin, on ima svoju ideologiju, politiku i egzekutore i zato treba imati na umu da kazna ne ispravlja ni jednu načinjenu nepravdu, počinjene zločine i genocid, ali moze da spriječi stotine drugih.

“Ovo nije presuda jednom narodu ili religijskoj skupini, ovo je presuda zločincu, njegovim djelima – zločinima, ali i njegovim sljedbenicima. Svako od nas može da bude Willy Brant zarad budućnosti oslobođene od utega prošlosti. Pravdu na papiru trebamo iskoristiti za početak presude zločinačkoj prošlosti i njenoj prisutnosti u našim životima, radeći na zajedničkom prosperitetu u budućnosti. Podsjećam, u BiH je jedini nedovršeni posao onaj koji kaže da ovo mora biti normalna država temeljena na vrijednosti zajedništva različitosti, prosperiteta i slobode, mira, prava i pravde, gradeći mostove i živeći jedni s drugima”, kazao je Lagumdžija.

Na kraju je dodao da pravdu na papiru treba iskoristiti za početak presude zločinačkoj prošlosti u našim životima radeći na zajedničkom prosperitetu budućnosti.

Related posts