Centralni mevlud IZBiH večaras u Gradskoj džamiji u Bihaću

Foto: A.T.O. Photography

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sačinio je poseban plan aktivnosti povodom mevluda u uvjetima pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, bit će održan u Gradskoj džamiji u Bihaću večeras u 18.30 sati

“Ovim mevludom bit će obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini –  50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina ‘Preporod'”, saopćeno je iz Rijaseta.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao „usvetun hasenetun“ -divan uzor, iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti”, navode iz IZBiH.

Izvor: Krupljani.ba

Related posts