Ćamil Duraković: Sve što su Vulin i Dodik rekli o presudi Oriću je laž

Lider Pokreta Odgovor Ćamil Duraković optužio je  Milorada Dodika i Aleksandra Vulina da im nije stalo do srpskih žrtava, već do vlastite medijske promocije, te da su očiglednim lažima spremni gaziti preko mrtvih da bi za sebe osigurali malo medijske pažnje i postavili se kao branioci ‘srpskih interesa’.

“Optužnica protiv Nasera Orića je sastavljena od niza kontradiktornih iskaza navodnih svjedoka, te se ista raspala istog momenta kada je došla pred Sud. Različiti iskazi, različiti opisi, manjak materijalnih dokaza, sve je upućivalo na oslobođajuću presudu. Jednostavno, ekstremnim elementima u Banjoj Luci i Beogradu je ovo teško palo, jer su oni sami sebi izgradili percepciju o Naseru Oriću kao ‘glavnom zlikovcu’. To je za njih izabrana trauma, pokušaj da nađu balans u odnosu na ono što su Karadžić, Mladić, Arkan, Beara, Tolimir i drugi počinili u ime srpskog naroda u istočnoj Bosni, pa makar cijelu priču morali i izmisliti”, kazao je Duraković.

Dodao je da se Naser Orić odazvao i na pozive Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ali i na pozive Suda BiH u Sarajevu.

“Nije se krio, već je odgovorao, branio se, iskoristio svoje pravo i izašao kao slobodan čovjek. Pogledajte samo kako sada nastupaju ekstremni elementi u javnosti. Aleksandar Vulin, propali ministar i glavni odgovorni za Srbe na Kosovu u vrijeme kada je Srbima na Kosovu bilo najgore, odluči da iz Beograda komentariše presudu i podmeće da se Oriću sudilo za 3500 Srba, premda se optužnica i predmet bavio ubistvom tri zarobljenika. Mislite li da je Vulinu do srpskih žrtava? Nije, već mu je stalo da pošalje ‘najjaču’ izjavu ne bi li se dohvatio naslovnice Politike, Kurira ili Informera. Ako ćemo na sramni istup Milorada Dodika o ‘sudijama muslimanima’ ponovno morati odgovarati, onda vrijedi reći da su dvojica od trojice članova sudskog vijeća u predmetu ‘Orić’ bili Srbi, da je glavni tužilac bio Srbin, te da je potpuna podvala ponovno pričati o etničkom elementu u donošenju presude”, smatra Duraković.

Related posts