Ugovor o kreditu za Kantonalnu bolnicu u Bihaću čeka potvrdu

Kantonalna bolnica u Bihaću okončala je sve potrebne procedure u vezi s kreditnim zaduženjem u iznosu od 13 miliona maraka i još je preostalo da cjelokupni aranžman potvrde Vlada i Skupština USK, potvrdio je direktor ove zdravstvene ustanove Smail Dervišević.

“Obavili smo proceduru javnog natječaja, odabrali banku i pripremili ugovor. Znači, sve je urađeno u rekordno kratkom roku i sada je potrebno da se o tome odredi naš osnivač, kojem smo uputili svu dokumentaciju”, kaže Dervišević.

On se nada kako će se to desiti u što kraćem roku, budući da svaki dan čekanja stvara nove finansijske obaveze ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjetio je na nedavne probleme, kada su dobavljači, kojima se duguju značajna sredstva, obustavili isporuku anestetika, što je onemogućilo da se u bolnici izvode operativni zahvati.

Podsjećamo da je krajem protekle godine Skupština USK dala saglasnost za zaduženje Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Namjena kredita je da se, vraćanjem ranijih dugovanja, obezbijedi nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove. Ukupna zaduženja dostigla su cifru od 14 miliona maraka, od čega su dugovi prema dobavljačima oko osam miliona, dok ostatak otpada na ranije pozajmice, zaduženja, sudske takse i druge troškove.

Bolnica će se zadužiti, a garant kredita biće Zavod zdravstvenog osiguranja USK kroz svoje redovne mjesečne tranše koje bi bile uvećane za 123.000 maraka, koliko će iznositi jedna mjesečna rata na ovaj iznos kredita, rok otplate iznosiće 12 godina, a procijenjena kamatna stopa je 6,5 posto.

/Nezavisne.com

Related posts