Bihaćka grupa Luddit publiku počastila trećom pjesmom "Bolestan sam"

Nakon uspješna dva singla, kreativna bihaćka skupina iza naziva Luddit objavila je svoju treću pjesmu “Bolestan sam” koja ponovo nosi neobičnu poruku.

Pjesma je snimljena kod Nemdžada Alića u studiju Amadeus, a videospot su radili Dinko Abdić i Erko Duratović iz Lege artisa.

Kako bi pojasnili priču koja se krije iza novih stihova, iz Luddita podsjećaju na citat Carla Gustava Junga koji kaže: “U normalnim vremenima luđaci su u ustanovama, u vrijeme krize oni nas vode”.

“Šta dobijemo kad spojimo perverzno narcisoidnu osobu i moć? Prošlost nam je pokazala da je po pravilu rezultat takvog spajanja velik broj mrtvih. Riječ o jednoj od najopasnijih bolesti od koje najčešće ne umire onaj koji je bolestan nego ljudi oko njega. Ovakve osobe karakterizira pretjeran osjećaj samobitnosti, preokupacija maštanjima o bezgraničnom uspjehu, moći, uvjerenje da su posebni, nedostatak empatije, arogancija… Takvim osobama je potrebna publika, teatar koji se pretvara u groblje, jer ne postoji vođa bez sljedbenika. Njihovo se ‘mesijanstvo’ javlja u doba njihove egzistencijalne krize kada umjesto da spašavaju sebe, počinju da ‘spašavaju’ druge, i na taj način odlažu svoj psihički slom. Dobro razmislite kad sljedeći put budete birali vašeg mesiju…”, poručuju iz Luddita.

Podsjećanja radi, Luddit čine vokal Jure Petrović koji ujedno svira i akustičnu gitaru, bubnjar Edin Ruždijić, Elvis Elo Harbaš za basom, Jasmin Paparević električna gitara i saksofonista Elvedin Malkoč.

Izvor: Klix.ba

Related posts