Bihać: Granični prelaz Užljebić nema struje bez agregata

Iako BiH ima jednu od najdužih granica prema EU, odnosno Hrvatskoj kao jednoj od članica (1.001 kilometar), njeni pojedini granični prelazi, s obzirom na uslove na njima, kao da su zastali u prošlom stoljeću.

Jedan od njih je na samom sjeveru BiH, to je granični prelaz Užljebić (koji je najbliže lociran mnogo poznatijem Izačiću), gdje službenici Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rade u neadekvatnim uslovima. Naime, na ovaj GP još nikada nije dovedena fizički električna energija (stubovi sa kablom ili podzemni kabl), a da bi slika iznimno loših uvjeta u kojima ovi službenici rade bila potpuna, svjedoče i dvije kabine, koje su jedina dva “institucionalna objekta” s ove strane granice.

“Na Užljebiću se sve potrebe za strujom zadovoljavaju putem agregata. UIO je u više navrata pokušala od nadležnih službi ‘Elektrodistribucije’ Bihać zatražiti da se osigura dovod dalekovoda i da se ovaj prijelaz priključi na električnu mrežu, jer radi se u stvari o samo dva kilometra. Dakle, električne vodove trebalo bi dovesti od Ribča do Užljebića, što je nekih dva kilometra”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Navodi da, međutim, i dalje nema rješenja ovog problema, “iako je UIO spremna platiti priključak na objekat graničnog prijelaza”.

“Međutim, mi nemamo sredstva, a to nije ni naša nadležnost, da sami dovodimo i plaćamo troškove za dovođenje elektrodistributivne mreže do samog graničnog prijelaza”, zaključuje Kovačević.

Povrh toga, kako kaže, ovaj GP trenutno ima tek dvije kabine, jednu za graničnu policiju i jednu za carinsku službu.

“Iz tog razloga UIO je raspisala tender za nabavku još dvije kućice kako bi prijelaz imao bolju protočnost putnika, posebno u mjesecima kada je vrlo frekventan”, ističe Kovačević.

“Nezavisne” su uspjele da stupe u kontakt i sa direktorom “Elektrodistribucije” Bihać Zijadom Mujagićem, koji je rekao da nije ovlašten za izjave. Ipak, kratko je naveo da i on lično i svi ostali imaju veliki interes rješavanja ovog problema, te da je UIO od njih dobila pismo u kojem su navedeni uvjeti pod kojima je moguće dovesti struju na ovaj prelaz.

Related posts