BiH na udaru propagande iz Srbije i Hrvatske, stručnjake brine šutnja bošnjačkih političara

U proteklom periodu politički predstavnici, ali i mediji iz susjednih zemalja Hrvatske i Srbije aktivno su djelovali na širenju propagande koja ima za cilj izazivanje pometnji u bh. društvu i diskreditaciju najvažnijih državnih institucija. Na tapeti se posebno našla Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, ali i dio stanovnika koji pripadaju bošnjačkoj etničkoj grupi.

U samo nekoliko mjeseci hrvatski i srbijanski političari, ali i dio medija koji se često povezuju s vladajućim strukturama u susjednim zemljama, iznijeli su niz neutemeljenih tvrdnji na račun BiH.

Još uvijek ne postoje nikakve ozbiljne analize na osnovu kojih se može utvrditi koliko je štete naneseno međunarodnom imidžu BiH i njenih institucija iznošenjem proizvoljnih informacija o broju radikalizovanih osoba u našoj zemlji, formiranju tajne vojske ili nezakonitom postupanju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Javnosti je poznato da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mjesecima u stranim medijima iznosila netačne podatke o sigurnosnom stanju u BiH, tvrdeći kako se treba suočiti s činjenicom da se iz takozvane Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca.

Dugo se spekulisalo da hrvatska predsjednica sve to radi s ciljem da se stvori pogrešna slika o bošnjačkom stanovništvu, odnosno kako bi se na taj način utjecalo na Haški tribunal prilikom donošenja presude u predmetu “Prlić i ostali” i to u dijelu koji se odnosi na umiješanost susjedne zemlje u rat u BiH.

Presude Haškog tribunala izazvale su i reakcije u Srbiji pa su tako, samo dan nakon izricanja doživotne kazne zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću, srbijanski mediji iznijeli teze kako se u BiH formira tajna bošnjačka vojska kojom koordinira član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Uprkos tvrdnjama srbijanskih medija, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopćila je da ne raspolaže informacijama o formiranju paralelnog/tajnog vojnog sistema u BiH, kojim navodno koordinira Bakir Izetbegović.

Na udaru političara i medija iz susjednih zemalja u proteklom periodu najviše se našla Obavještajno-sigurnosna agencija BiH za koju je nadležno parlamentarno tijelo u nekoliko navrata konstatovalo kako svoje poslove i aktivnosti obavlja u skladu sa zakonom.

Kome i zašto smeta OSABiH?

Uprkos tome, posljednjih dana mediji iz Srbije tvrde kako su zapadni centri naložili obavještajnim službama iz regije da pojačaju djelovanje protiv interesa Srbije, a u središtu obavještajne ofanzive bit će podrivanje bh. entiteta Republika Srpska.

Navodno je dogovor o mekoj ofanzivi na Srbiju postignut na nedavnom sastanku u Podgorici, kojem su, osim domaćina iz američke tajne službe CIA, prisustvovali i šefovi hrvatske službe SOA, albanske ŠIK i makedonske UBK, a zadatke je dobila i kosovska KIA, kao i OSABiH te crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Ranije je OSA optuživana za prisluškivanja najviših političkih zvaničnika iz Hrvatske i Srbije, a u oba slučaju ustanovljeno je da su takvi navodi lažni, odnosno da je OSA obavljala poslove isključivo u skladu sa Zakonom o OSA-i.

O evidentnoj propagandi koja se vodi protiv BiH i njenih institucija razgovarali smo s dugogodišnjim profesorom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i autorom knjige “Propagandno komuniciranje” Šemsom Tucakovićem.

Tucaković smatra kako je riječ o propagandi koja je veoma slična ratnoj propagandi iz perioda od 1990. do 1996. godine. On je podsjetio da se i tada govorilo kako narodi ne mogu živjeti zajedno i da prepreku predstavljaju tadašnji Muslimani, a danas Bošnjaci.

“Postoji zajednička nit između hrvatske i srpske propagande. Mi ne možemo govoriti o mirnodopskoj propagandi ako neko kaže da je takozvana Herceg-Bosna bila legitimna organizacija odbrane hrvatskog naroda. To je nastavak propagandnog rata iz 90-ih godina”, kazao je Tucaković.

Profesor je kazao da je istu propagandu zadržala i susjedna Srbija, podsjećajući na izjave Dobrice Ćosića da je Srbija najveće bitke u historiji dobila lažima, da je laž državni interes i najveći patriotski dobitak Srbije.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za vrijeme rata je bio propagandista, a poslije rata Miloševićev ministar propagande. Zvanično se zvao ministar informisanja, ali ta zamjena naziva nije mijenjala nikakvu suštinu. On je bio ministar propagande. Sada kao stručnjak za propagandu on realizuje propagandni rat protiv BiH”, rekao je Tucaković.

Bošnjački političari ili ne znaju šta je propaganda ili su nesposobni

Tucaković smatra kako Vučić samo glumi mirotvorca, ali da na drugoj strani ima svoje podanike poput predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, kojima razara BiH.

“Njihove poruke govore da je BiH izmišljena tvorevina koja nema šansu za opstanak. Ja pratim i analiziram srbijanske medije koji su samo prijenosnici poruka od centra ka javnosti. Ljudi često griješe okrivljujući medije koji samo prenose poruke od političkih centara koji organizuju propagandu ka javnosti”, kazao je Tucaković.

Posebno ističe da je problem što probosanske snage nemaju adekvatan odgovor što je krivica političara koji se nalaze na vlasti. On je rekao da je vlastima narod dao legitimitet da brani BiH u svim oblastima, a sve to se svelo na dnevne izjave.

“Presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću već je zaboravljena. Za nekoliko dana niko neće spominjati Mladića, a to bi trebalo biti osnova za dugoročnu strategiju kontrapropagandnog djelovanja protiv tih propagandnih projekata. Presuda Prliću i ostalim u našim medijima bit će prisutna nekoliko dana. Svakako, treba se okrenuti budućnosti, ali na osnovu učenja grešaka iz prošlosti”, rekao je Tucaković.

Još jednom je ponovio da bošnjački političari ne znaju uopće šta je propaganda ili da jednostavno nisu sposobni procijeniti opasnost od propagandnog djelovanja susjednih zemalja. Tucaković smatra da je sada idealno vrijeme da se napravi jasna strategija kontrapropagandnog djelovanja.

“Ako ne mislimo šutjeti i gledati šta Beograd i Zagreb rade, onda moramo imati strategiju kontrapropagandnog djelovanja”, poručio je Tucaković.

Na pitanje kako komentariše stalne napade na OSA-u, Tucaković odgovara da je evidentno kako se udaraju mehanizmi u funkciji odbrane BiH. Kako kaže, to su ekonomija, OSABiH i vojska. On je podsjetio na tvrdnje hrvatske predsjednice o tri divizije mudžahedina (10 hiljada osoba), ističući da kompletne Oružane snage BiH nemaju tri divizije vojnika.

“Riječ je o krupnim lažima da tri divizije radikalista u BiH čekaju da udare na divnu i plemenitu Hrvatsku. Cilj toga je da se svijetu kaže kako prijeti opasnost od Bošnjaka i kako su oni spremni da udare na hrvatski i srpski narod”, rekao je Tucaković.

On je zaključio da se samo može pretpostavljati koliko je štete BiH nanijela propaganda iz susjednih zemalja s obzirom na to da mi nemamo nikakvu medijsku agenciju koja prati efekte.

“Izjavu predsjednice Hrvatske o 10 hiljada ekstremista prenijeli su svi mediji u svijetu pa čak i neki mediji u Kini i Japanu. Na zapadu je to u nekim medijima bila i glavna vijest, odnosno da deset hiljada terorista čeka da napadne Zapad u trenutku kada Zapad vodi borbu protiv IDIL-a u Siriji. To je teška poruka. Na Zapadu se izaziva strah od Bošnjaka, a strah traži reakciju”, rekao je Tucaković.

klix.ba

Related posts