Ambasada SAD u BiH o Čovićevoj izjavi o evropskom putu

Neprihvatljivo je uslovljavati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine, kazali su danas iz Ambasade SAD u BiH za N1 komentirajući najave predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o upitnosti evropskog puta države nakon posljednjih dešavanja i presuda u Haagu.

Kako su naveli iz Ambasade, podrška presuđenih ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak.

”Kao što smo već mnogo puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su netačne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi”, kazali su iz Ambasade SAD za N1 i dodali:

”Neprihvatljivo je uslovljavati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje”, poručili su iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, Čović je ranije kazao kako će evropski put biti na “čekanju” sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

“Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da naše zalaganje za evropski put imalo je svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put neka dugo čeka ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH”, poručio je Čović prije nekoliko dana boraveći u Zagrebu.

Related posts