Zvizdić odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH, Sebija Izetbegović i dalje u utrci

Denis Zvizdić danas je odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH, nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici odlučilo da će kandidata za Predsjedništvo BiH birati pojedinačnim glasanjem.

Shodno Zvizdićevom povlačenju iz utrke tajnim glasanjem na Konvenciji SDA 26. maja glasat će se između Safeta Softića, Šefika Džaferovića i Sebije Izetbegović.

Vrh SDA prihvatio je i zaključak da se blizu 400 sudionika Konvencije SDA na sjednici koja će biti održana 26. maja izjasni o tome da li će naklonost dati Šefiku Džaferoviću i Safetu Softiću ili supruzi predsjednika SDA Sebiji Izetbegović koja nije povukla kandidaturu.

Prijedlog da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem dostavila je Kadrovska komisija SDA čiji su članovi Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović.

Zvizdić je ranije kazao da će se povući iz svih daljnih procedura ukoliko Predsjedništvo stranke ne odredi kandidata, što je, kako je istakao u skladu sa članom 7 Pravilnika o radu Kadrovske komisije.

Ranije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a koji je dobio najveći broj nominacija općinskih organizacija SDA, izjavio kako smatra da je potrebno održati jedinstvo u stranci i ne dozvoliti da se stranačke kolege takmiče među sobom. On je jasno rekao da vrh SDA treba dostaviti Konvenciji stranke samo jedno ime, bez obzira na to čije ono bilo.

Konvencija SDA na kojoj će biti izabran kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH održat će se 26. maja, odnosno na godišnjicu osnivanja stranke. Konvenciju čine članovi Glavnog odbora SDA, Predsjedništvo SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA uz zastupnike i delegate SDA u državnom i entitetskim organima zakonodavne vlasti.

klix.ba

Related posts