Zvizdić: Konačan stav o Zakonu o akcizama donijet ćemo nakon razgovora sa svim parlamentarci

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se javnosti nakon održanog sastanka sa klubovima zastupnika SDP-a i DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tema razgovora bilo je povećanje akciza na naftu i naftne derivate. Riječ je o setu zakona kojim je uslovljeno dobijanje novčanih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU).

Zvizdić je rekao da su razgovori sa parlamentarcima iz SDP-a i DF-a protekli u atmosferi međusobnog uvažavanje i korektnosti te da su bili vrlo korisni za njega ako se uzmu u obzir određene sugestije i razgovori o svim specifičnim detaljima vezanim za akcize.

“Imao sam potrebu da razgovaram sa klubovima zastupnika i to ću uraditi sa svim zastupnicima koji budu željeli čuti nove detalje o akcizama. Želim predočiti benefite koje bi BiH dobila nakon usvajanja izmjena Zakona o akcizama, odnosno novostvorenu situaciju sa potpisanim Ugovorom o pristupanju transportnoj zajednici”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da ujedno želi odgovoriti i na pitanja državnih parlamentaraca u vezi s ovom temom, a i da što je najvažnije čuje prijedloge i sugestije od parlamentaraca koji bi nakon ugradnje u zakon omogućili minimum zajedničke platforme za izglasavanje zakona.

“Ti zakoni bi bili pokretač novog investicionog ciklusa kada govorimo o cestogradnji u čitavoj BiH. Zadovoljan sam obavljenim sastancima koji su za Vijeće ministara BiH, a i za mene bili veoma korisni i konstruktivni”, rekao je Zvizdić.

Što se tiče sadržaja novog prijedloga, Zvizdić je rekao da on nije obilazio klubove sa gotovim rješenjem već da je tražio sastanke kako bi čuo prijedloge i sugestije koji bi se mogli ugraditi u novi prijedlog. Istakao je da će novi prijedlog sigurno imati povećan nivo transparentnosti u prikupljanju i trošenju sredstava i moguće nove omjere unutar već ranije definisanih prijedloga.

“Vidjet ćemo na bazi analiza koje priprema Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem pravcu će ići njihov stav. Onda ćemo poslije obavljenih razgovora sa svim zastupnicima kao Vijeće ministara BiH donijeti naše konačne stavove”, kazao je Zvizdić.

Potvrdio je da postoji i mogućnost da povećanje bude niže od 0,15 feninga po litru ukoliko se takav prijedlog pokaže racionalnim i opravdanim, ako bude zajednički stav zastupnika i ako zadovolji uvjete efektivnosti kredita.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da je stupio u kontakt sa predsjednicima skoro svih klubova i zastupnicima koji nemaju klubove u Zastupničkom domu PSBiH te da od većine njih očekuje termine za sastanak.

Podsjećamo, jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno da nema namjeru ni odustati.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

klix.ba

Related posts