Zvizdić: Budućnost BiH je u EU i NATO-u, nema nikakvog "plana B"

Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i NATO savezu, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu Al Jazeeri.

Zvizdić je predvodio bh. delegaciju u službenoj posjeti Kataru te je istaknuo kako BiH provodi političke, ekonomske reforme koje uključuju borbu protiv korupcije, a kako bi ubrzali proces priključenja EU i NATO-u.

On je rekao da je u Katar donio nekoliko ekonomskih i investicionih projekata koji su vrijedni više od dvije milijarde dolara. Istaknuo je da bi takvi projekti pomogli BiH da otvori nova radna mjesta i unaprijedi trgovinu i saradnju između BiH i šireg arapskog svijeta.

– BiH ima odlične odnose sa Katarom koji traju 25 godina. Smatramo ga našim istinskim prijateljem. Naš glavni vanjskopolitički cilj jeste EU, a to ne znači da ćemo zapostaviti veze sa Bliskim istokom i arapskim svijetom u ekonomskom pogledu. Danas imamo investicije iz ovog dijela svijeta u proizvodnju, izgradnju, transport i sektor proizvodnje hrane. Želimo imati dobre veze i sa Istokom i sa Zapadom – rekao je Zvizdić.

U pogledu evropskih integracija BiH predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da se u posljednje tri godine proces ubrzava.

– Prema posljednjim istraživanjima, više od 78 posto bh. građana želi u EU. Do kraja godine očekujemo i aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO. Nema nikakve sumnje da ćemo mi postati članica EU. Pitanje je samo vremena. Za BiH, kada je riječ o članstvu u EU, nema “plana B”. Naša budućnost je neraskidivo vezana za EU i SAD. Unija je naš najveći trgovinski partner, posebno Njemačke. Ali, to nije razlog da nemamo dobre odnose sa državama kao što su Rusija ili Turska – poručio je Zvizdić.

Na pitanje da li se Rusija miješa u unutrašnja pitanja BiH i pokušava narušiti evropski put, Zvidić je rekao da “postoje određeni pokušaji Rusije da utječe na politike na zapadnom Balkanu”.

– Okretanje zapadnog Balkana ka NATO-u očito smeta Rusiji. Ali, mi želimo da imamo dobre ekonomske odnose sa njima, iako je naša budućnost u članstvu u EU – rekao je Zvizdić.

Govoreći o pitanju da li će članstvo u EU riješiti ključne probleme u funkcioniranju države, iako, kako je naveo novinar Al Jazeere i među članicama Unije ima onih koje se suočavaju sa velikim problemima (poput Grčke), Zvizdić je rekao da će ono riješiti dva najvažanija pitanja.

– Na prvom mjestu, doći ćemo do sigurnosti i stabilnosti rješavanjem graničnih pitanja u regiji. Evropska komisija je naglasila da šest država na zapadnom Balkanu, BiH, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Kosovo moraju riješiti granična pitanja prije ulaska u Uniju. Kad to riješimo bit će zaustavljeni bilo kakvi pokušaji i ideje da se granice mijenjaju. To će onda donijeti političku stabilnost i sigurnost. Drugo, EU i NATO će donijeti ekonomski prosperitet. Grčka je u problemima, jer nije primjenjivala ekonomske mjere EU, ali ako pogledate Rumuniju, Bugarsku, Slovačku, vidjet ćete da su dugoročno postale prosperitetnije unutar Unije – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je na pitanje novinara da li će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH rekao da je to moguće.

– Vidjet ćemo kada dođe vrijeme za to, možda budem kandidat. Nije neuobičajemo da uoči izbora bude zaoštrena retorika, ali nakon izbora se vrati balans i realniji pristup – rekao je.

Zvizdić je odbacio tvrdnje da su u procesu demokratizacije druge zemlje u regiji napredovale više od BiH.

– Ne slažem se sa takvom tvrdnjom. Naša regija je dugo živjela u komunizmu i pod autoritarnim režimom. Tranzicija traži vrijeme i promjenu u razmišljanju i vrijednostima. Nužno je prihvatiti demokratiju i princip slobodne ekonomije. Postepeno, cijela regija ide u tom pravcu – istaknuo je Zvizdić.

Related posts