Zvijezde granta: Kako su supružnici Arapović od “objektivnih” kritičara vlasti postali SBB-ove uzdanice

Ekonomistica Adisa Omerbegović Arapović nedavno je izabrana za potpredsjednicu SBB-a Fahrudina Radončića. Političkim vodama već je duboko zaplivao i njen suprug iz nevladinog sektora Adis Arapović, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

Centri civilnih inicijativa (CCI), uz Transparency International, spadaju među najprominentnije i najutjecajnije nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini. Diplomirani politolog Adis Arapović već godinama je prepoznatljivo lice ove organizacije. Konsultant za javno zagovaranje i projekt menadžer CCI-a, što su mu zvanične funkcije, u javnosti je Arapović poznat kao politički analitičar i kritičar kako stranaka na vlasti, tako i opozicije, čest gost u političkim emisijama bh. medija koji ga gotovo svakodnevno pozivaju kako bi dao svoje viđenje i stručnu ocjenu, najčešće, poteza aktuelne vlasti.

Arapovićeva supruga Adisa Omerbegović Arapović radi kao prorektorica za edukaciju i odnose sa studentima na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu. Rođena Visočanka, Omerbegović Arapović je ratne 1992. godine iz Bosne i Hercegovine otišla na studij u Maleziju, gdje je završila studij ekonomije i doktorirala. U posljednje tri godine Omerbegović Arapović radila je na nekoliko privatnih univerziteta u Sarajevu: najprije kao dekanesa Ekonomskog fakulteta SSST-a, univerziteta u vlasništvu Ejupa Ganića, potom na Američkom univerzitetu, također kao dekanesa Ekonomije, da bi onda prešla na spomenuti Burch univerzitet.

Paralelno sa razvojem akademske karijere, Omerbegović Arapović je u protekloj godinu, po uzoru na svog supruga, počela “osvajati” bh. medijski prostor nametnuvši se kao jedna od vodećih ekonomskih analitičarki i ekspertica u državi. No, ambiciozna supruga Adisa Arapovića nije se zaustavila na tome: politički se angažirala u Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji ju je nedavno imenovao za članicu Upravnog odbora ispred SBB-a u Nezavisnom operatoru sistema (NOS) BiH, a sada i za potpredsjednicu stranke.

Adisa Omerbegović Arapović tako je u samo par mjeseci postala najbliža saradnica i osoba od najvećeg povjerenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića. Međutim, o političkoj karijeri svoje supruge još nije niti jednu riječ javno izrekao neformalni šef CCI-a Adis Arapović, uprkos tome što ga brojni građani na društvenim mrežama već uveliko “prozivaju” dovodeći u pitanje buduću objektivnost i nepristrasnost njegovih političkih analiza.

Umjesto da barem sa nekoliko prigodnih rečenica pokuša razgraničiti vladin od nevladinog sektora, kojem još uvijek formalno pripada, Arapović je nedavno za magazin Start izjavio da je trenutno okupiran davanjem podrške za osnivanje nove političke stranke u BiH?!

– Stranka čije osnivanje pomažem nije i neće biti derivat Stranke demokratske akcije BiH. Neću biti u stranačkim organima te nove stranke – rekao je novinarima Starta misteriozni Arapović, koji ovih dana završava i doktorsku disertaciju o temi profila političkih stranaka u BiH.

Prema pričama koje se ovih dana čuju u političkim kuloarima, Arapović je čak jedno od imena koje Radončić razmatra kao budućeg premijera Federacije BiH, ukoliko bi njegova stranka osvojila dovoljan broj glasova na izborima naredne godine.

A kako će donatori Centara civilnih inicijativa regovati na evidentno čvrstu spregu Arapovića i njegove supruge sa dijelom bh. političke scene, tek ćemo vidjeti. CCI je samo u 2015. godini ostvario ukupno 5.782.908 KM prihoda. Od tog iznosa tek 7.345 KM su prihodi od vlastitih aktivnosti, a ostatak su osigurali donatori, među kojima najviše novca izdvaja Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) – 3.637.960 KM godišnje. Za neto plaće uposlenih u ovoj organizaciji godišnje se izdvaja oko 660 hiljada maraka.

Iako je nerijetko javno kritizirao oholost bh. političara koji su sebi dodijelili izdašne plaće, i sam Arapović se prije nekoliko godina našao u fokusu javnosti nakon što je objavljeno da kao menadžer CCI-a zarađuje više od 47.000 maraka godišnje, odnosno da su mu prosječna mjesečna primanja blizu četiri hiljade maraka.

No, nisu samo supružnici Arapović od beskompromisnih i “nezavisnih” kritičara vlasti nonšalantno prešli u sferu politike. Cijela mreža nevladinih organizacija u BiH finansira se iz Nacionalnog fonda za demokratiju (NED), neprofitne NVO, koju finansira Kongres SAD-a. Programski oficir NED-a za jugoistočnu Evropu, odnosno osoba koja raspoređuje sredstva ovdašnjim nevladinim organizacijama je Ivana Cvetković, supruga osnivača Građanskog saveza, Reufa Bajrovića.

NED je jedan od najvećih donatora Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), nevladine organizacije koja je, slučajno ili ne, u svojim analizama i istraživanjima javnog mnijenja uvijek bila naklonjena strankama čiji je član bio Bajrović. Samo u 2014. godini, NDI je od NED-a dobio čak 941.000 dolara za dva projekta. U to vrijeme Bajrović je bio istaknuti član Demokratske fronte, a bila je to i izborna godina u kojoj je netom osnovana stranka Željka Komšića sve iznenadila vrlo sveobuhvatnom (i skupom) predizbornom kampanjom…

Iz budžeta NED-a izdašno je finansiran i Darko Brkan, osnivač udruženja “Zašto ne”, kao i organizacija ACIPS u kojoj su Bajrović i njegov stranački kolega Emir Suljagić napravili svoje prve političke korake.

Related posts