ZTE predstavio prvi smartphone na svijetu sa selfie kamerom ispod ekrana

Kompanija ZTE je predstavila prvi smartphone na svijetu čija je selfie kamera “skrivena” ispod ekrana.Radi se o smartphoneau ZTE Axon 20 5G, čiji je teaser objavljen prije nekoliko sedmica. Posjeduje 6,92-inčni OLED ekran FHD+ rezolucije ispod kojeg je nalazi selfie kamera od 32 MP. Ovo rješenje je prvi put iskorišteno za jedan smartphone koji će biti dostupan na tržištu.

Iz kompanije ZTE kažu da su koristili pet različitih tehnologija kako bi omogućili ugradnju i funkcionisanje kamere ispod ekrana. U izradi ekrana je korišten materijal visoke providnosti čime je povećana količina svjetlosti koja dopire do kamere. Hardver omogućava sinhronizaciju boja između selfie kamere i ekrana.

ZTE je iskoristio i specijalnu matricu piksela, optimizirao je piksele i poboljšao konzistentnost ekrana. Razvijen je i algoritam za selfie kameru koji bi je trebao optimizirati ovisno o uvjetima osvjetljenja. Sve ovo će omogućiti korisnicima da prave selfie fotografije, a da pri tome uopće ne vide kameru skrivenu ispod ekrana.

Pomenuta kompanija neće biti jedina koja uređaj s ovakvim rješenjem, jer je i Xiaomi prošle sedmice najavio petu generaciju kamere smještene ispod ekrana, koja će biti dio smartphonea naredne godine.

Ostale specifikacije Axona 20 5G su također vrhunske, pokreće ga Qualcommov Snapdragon 765G procesor te ima 6/8 GB RAM-a, 128/256 GB interne memorije, bateriju od 4.220 mAh i podržava 5G mrežu.

Na stražnjoj strani su četiri kamere, glavna od 64, široka od 8, makro od 2 i senzor za dubinu od 2 MP.

ZTE Axon 20 5G je već dostupan u Kini te košta 322 dolara. Da li će se pojaviti i na tržištima izvan Kine, zasad nije poznato.

Izvor: Klix.ba

Related posts