ZNENADNI ZAOKRET, DONALD TRUMP PROMIJENIO PLOČU: "Moguće je da je saudijski princ odgovoran za ubojstvo Khashoggija"

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu kako je zaključak CIA-e da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naručio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija “vrlo preuranjen”, te je najavio da će dobiti cjelovito izvješće o tom slučaju u utorak.

Trump je rekao da se ubojstvo “nikada nije smjelo dogoditi”. Izvješće u utorak će objasniti koga američka Vlada smatra odgovornim za ubojstvo Khashoggija i kakve će to posljedice imati, rekao je Trump ali nije pojasnio tko radi na izvješću.Američki predsjednik također je rekao kako je CIA-ino otkriće da je Mohammed bin Salman odgovoran za ubojstvo “moguće”.

Trump je to izjavio nekoliko sati nakon što je State Department objavio da još uvijek radi na utvrđivanju odgovornosti za smrt Khashoggija, saudijskog novinara koji je redovito surađivao s Washington Postom.”Nedavna izvješća koja ukazuju da je Vlada SAD-a donijela konačni zaključak netočna su jer su ostala brojna neodgovorena pitanja u vezi Khashoggijeva ubojstva”, izjavila je Vladina glasnogovornica Heather Nauert.

Nastavlja se istraga

Poručila je da će State Department nastaviti istraživati činjenice i raditi s drugim zemljama kako bi pronašli one koji su bili uključeni u ubojstvo novinara, dok će istodobno “zadržati važan strateški odnos između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije”.

Trump je razgovarao o procjeni CIA-e telefonom s direktoricom CIA-e Ginom Haspel i državnim tajnikom Mikeom Pompeom dok je subotu letio u Kaliforniju, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.CIA je o tome izvijestila i ostale američke dužnosnike, uključujući i Kongres, što je kompromitiralo Trumpove napore za očuvanjem veza s ključnim američkim saveznikom Saudijskom Arabijom, rekao je Reutersu izvor upoznat sa zaključkom.Nalaz CIA-e proturječi tvrdnjama saudijske monarhije da Mohammed bin Salman, poznat kao MbS, nema nikakve veze s ubojstvom.

Related posts