“Zlatni med” iz Sanskog Mosta otvorio pogon za proizvodnju pčelinjih pogačica

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Sanski Most, jučer je otvoren pogon za proizvodnju pčelinjih pogačica koji će raditi u sklopu preduzeća „Zlatni med“.

Ovome svečanom događaju prisustvovali su predstavnici društveno političkog života Sanskog Mosta, a pogon je svečano u upotrebu pustio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Šemsudin Dedić.

Ono što je značajno istaći je činjenica da je zaposlenje u ovom pogonu dobilo sedam osoba i radi se o licima s invaliditetom, a projekat zapošljavanja pomogao je Fond za zdravstvenu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida FBiH.

Ministar Dedić je istakao zadovoljstvo realizacijom ovog projekta rekavši kako je u toku priprema federalnog zakona o pčelarstvu kojim će zakonski biti uređena ova oblast. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekao je kako podrška lokalnih vlasti, kada je riječ o realizaciji ovakvih projekata, nikada neće biti upitna, budući da pčelarstvo na prostoru Općine Sanski Most proteklih godina postaje perspektivna privredna grana.

Prisutnima se obratila i direktorica ove specijalizirane firme, Ajlina Jakupović, te istakla, kako planiraju ostvariti poslovnu saradnju s velikim brojem kooperanata što će u konačnici doprinijeti ekspanziji pčelarstva na ovim prostorima. Inače, u sklopu firme „Zlatni med“ od prošle godine radi specijalizirana prodavnica proizvoda na bazi meda i pčelarske opreme, a pored postrojenja koje je svečano pušteno u rad, u ovoj firmi planiraju pokretanje i još nekih proizvodnih djelatnosti vezanih za preradu i pakovanje meda. Osnivač i vlasnik ove firme je udruženje „Eko med“.

Related posts