Željko Komšić: Ustaško-četnička ideologija iz Srbije i Hrvatske prihvaćena u BiH mora biti poražena

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je da zvanična politika Hrvatske i Srbije, HDZ i SNS, vrlo jasno i nedvosmisleno propagiraju ustaško-četničku ideologiju.

On je u intervjuu agenciji Patria rekao da je na političkoj sceni tih zemalja opasna revitalizacija ustaško-četničkog režima i zločinaca iz tog vremena. Istakao je da to nije problem samo za te zemlje, i građane koji žive u njima, već je, kako je rekao, vrlo jasna i živa opasnost za cijelu Evropu, koja mora biti zaustavljena.

„Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je posjetila Argentinu gdje je, tokom susreta s tamošnjim predsjednikom Mauricijem Macrijem izjavila: ‘Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine’. Ko su oni o kojima govori predsjednica Grabar-Kitarović? Nakon sloma nacizma u Drugom svjetskom ratu, u Argentinu su pobjegli ustaški predvodnici poput Ante Pavelića i Eugena Dide Kvaternika, koje moderna Evropa danas osuđuje i prezire“, kazao je Komšić.

Predsjednik DF-a je podsjetio da ugledni historičari već neko vrijeme upozoravaju da se u Hrvatskoj sprovodi revitalizacija ustaške države, odnosno, kako je rekao, ukazuju na to da postoje udruženja koja otvoreno negiraju Jasenovac, ali da je aktuelna vlast u Hrvatskoj cinična prema takvim upozorenjima. Komšić se osvrnuo i na nedavni članak svjetske agencije Associated Press (AP), u kojem se navodi da je Hrvatska jedna od zemalja, u centru Evrope, u kojoj je zabilježen rast ekstremne desnice.

„Dakle, politika HDZ-a dovela je do toga da svjetski mediji u vrlo negativnom kontekstu etiketiraju Hrvatsku i njene građane“, kaže Komšić.

‘Vučić odobrava Šešeljeve poteze’

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da se opasne stvari dešavaju i kod drugog susjeda Bosne i Hercegovine, u Srbiji, koja je odlukom suda u Beogradu 2015. rehabilitirala četničkog vojvodu Dražu Mihailovića. Preživjeli četnici u Srbiji danas imaju pravo na mjesečnu novčanu naknadu.

„Zahvaljujući politici Aleksandra Vučića presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je nedavno kupio vikendicu u Hrtkovcima u Vojvodini, odakle je devedesetih godina protjerao stotine nedužnih hrvatskih porodica. Izjavio je da se nije pokajao, te da bi isto uradio ponovo. Aleksandar Vučić nije učinio ništa da spriječi Šešeljevo orgijanje po Hrtkovcima, kao što nije učinio ništa da kazni Šešelja zbog paljenja zastave Republike Hrvatske u Skupštini Srbije“, rekao je Komšić.

‘Negiranje Haških presuda’

Predsjednik DF-a je podsjetio i na to da i HDZ u Hrvatskoj i SNS u Srbiji i dalje odbacuju presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je politike tih zemalja iz devedesetih osudio za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te progone i ubistva hiljada građana te zemlje. Naprotiv, kako je rekao Komšić, „režimi iz Zagreba i Beograda i dalje pokazuju kakve su im aspiracije prema Bosni i Hercegovini“.

„Slobodan Praljak i drugi s jedne kao i Radovan Karadžić i Ratko Mladić s druge strane su za Kolindu Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića i dalje heroji. Potvrdili su to više puta tokom javnih nastupa. To nam govori da bi aktuelni ražimi ponovili krvavu prošlost“, smatra Komšić.

On je rekao da ga naročito zabrinjava jer su, kritikova je, “nazadne politike iz Zagreba i Beograda prihvaćene i od strane njihovih sestrinskih stranaka u Bosni i Hercegovini, odnosno HDZ-a i SNSD-a.”

„I jedna i druga politička partija, ili njihovi predvodnici Dragan Čović i Milorad Dodik, i dalje zagovaraju raspad Bosne i Hercegovine, negiraju žrtve, pokušavaju legalizirati etničko čišćenje, a sve vrijeme za to imaju podrške iz Beograda i Zagreba. Konačno, HDZ BiH i SNSD ne samo da negiraju žrtve proteklog rata, nego ih na svakom koraku omalovažavaju. U zapadnom dijelu Mostara su ulice ustaša poput Mile Budaka i Jure Francetića. U bh. entitetu Republika Srpska su ulice, trgovi i škole koje nose imena presuđenih ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića“, rekao je Komšić.

Predsjednik DF-a je ocijenio da Aleksandar Vučić krajnje licemjerno poručuje da podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, dok istovremeno podržava i četničku ideologiju Milorada Dodika. Podsjetio je da čelnici HDZ-a iz Hrvatske istovremeno poručuju da podržavaju euro-atlantski put Bosne i Hercegovine, ali, ipak, potpuno kontradiktorno toj politici, podržavaju i Dragana Čovića i ovdašnji HDZ koji zagovara antieuropske vrijednosti, poput nove etničke podjele u BiH.

‘Rješenje u probosanskim strankama’

Takva politika Zagreba i Beograda prema BiH, ocjenio je Komšić, dovela je do toga da se i kod Bošnjaka javljaju desničarske struje, kao odgovor na retrogradne politike iz susjedstva. Podsjetio je da se među određenim grupama u Sarajevu nedavno ponovo aktualizirala priča da se Titova ulica u centru grada preimenuje u ulicu Alije Izetbegovića, čemu se više puta suprotstavio i sam Alija Izetbegović, pa čak i tokom trajanja agresije na BiH.

Komšić smatra da jedini ispravan odgovor na retrogradne politike u BiH i izvan nje, odnosno, kako je poručio, jedino moguće rješenje za opstanak Bosne i Hercegovine, za njega jedinog i vjekovnog ognjišta svim njenim građanima, je pobjeda probosanskih stranaka i odbacivanje bilo kakvih fašističkih ideologija i izvana i iznutra same BiH.

Related posts