Zelenski u Rimu razgovarao sa Meloni: Zagrljaj, osmijeh i čvrst stisak ruke

Nakon što je stigao u posjetu glavnom gradu Italije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se sa predsjednikom države Sergiom Mattarrelom te premijerkom Giorgiom Meloni.

Prvi sastanak koji je Zelenski obavio nakon dolaska u Italiju bio je onaj sa predsjednikom Italije u njegovoj rezidenciji, tačnije Kvirinalskoj palati.

“Čast mi je što ste u Rimu. Tražio sam da se ponovo sretnemo nakon našeg razgovora prije mnogo godina. Iako se ovaj razgovor vodi u drugačijim okolnostima, mi smo u potpunosti uz vas. Dobrodošli predsjedniče. Mir, za koji svi radimo, mora vratiti pravdu i međunarodno pravo. To mora biti pravi mir, a ne predaja”, rekao je Mattarrela.

Prema pisanju La Stampe, sastanak predsjednika Ukrajine i Italije trajao je oko 40 minuta, a nakon toga Zelenski se uputio prema Palati Chigi gdje ga je dočekala premijerka Giorgia Meloni.

“Zagrljaj, osmijeh i čvrst stisak ruke”, tako su italijanski mediji opisali prvi susret Meloni i Zelenskog u Italiji.

Za razliku od sastanka sa Mattarrelom, Zelenski je nešto duže razgovarao sa italijanskom premijerkom, a prema izvještaju medija u ovoj državi sastanak je trajao 70 minuta nakon čega su se zvaničnici uputili na radni ručak.

Pored Meloni i Zelenskog, sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani kao i ministar odbrane Guido Crosetto.

Izvor: Klix.ba

Related posts