Zbog ubistva maloljetnice sud u Njemačkoj osudio migranta na osam i po godina zatvora

Sud u Njemačkoj osudio je migranta na osam i po godina zatvora, zbog ubistva bivše djevojke, petnaestogodišnje Njemice, javili su njemački mediji.

Ubistvo nožem, koje se u decembru 2017. godine dogodilo u apoteci u gradu Kandel na jugozapadu Njemačke, šokiralo je državu i izazvalo debatu o migrantskom nasilju.

Presuda je donesena u vrijeme kada Njemačka pokušava da se izbori sa prilivom više od milion migranata od 2015. godine.

Emocije su dodatno pojačane još jednim ubistvom, koje su prošlog mjeseca, navodno, počinila dvojica migranata u njemačkom gradu Kemnic, a koje je pokrenulo nasilne proteste grupa ekstremne desnice.

Zbog zakona o privatnosti, žrtva je identifikovana pod imenom Mia, dok je osuđeni migrant identifikovan kao Abdul D, kojeg je i sud gradu Landau osudio za napad, javlja njemačka agencija DPA.

AP je prenio da nacionalnost i godine počinioca nisu mogli biti potvrđeni, ali da njemački mediji javljaju da je najvjerovatnije riječ o Avganistancu i da mu je suđeno kao maloljetniku.

Abdul D. tvrdi da je u vrijeme ubistva bio petnaestogodišnjak, ali se procjenom uzrasta tokom suđenja ustanovilo da je tada imao najmanje 17 godina, piše DPA.

Related posts