Zbog nesavjesnog liječenja Nikolina Balaban osuđena na 4,5 godine zatvora

Doktorica Kantonalne bolnice u Bihaću Nikolina Balaban osuđena je na 4 godine i šest mjeseci zatvora i osam godina zabrane obavljanja posla zbog narušavanja zdravlja pacijenata.

Balaban je osuđena pred Općinskim sudom u Bihaću jer je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata bihaćke bolnice, potvrđeno je za naš portal.

Na ranije održanom ročištu u oktobru Balaban je kazala da je kriva i to nakon što je 2016. i 2017. godine kao uposlenica Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić na neprikladan način površinski pristupala suprotno standardima liječničke prakse u oblasti patologije pogriješila j biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata.

Iz Tužilaštva USK ranije su kazali da je Balaban nesavjesnim radom prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba.

Uhapšena je 2017. godine nakon što je nekoliko desetina pacijenata iz Unsko-sanskog kantona izašlo u javnost s tvrdnjama da su im ustanovljene pogrešne dijagnoze od dr. Balaban, a što je utvrđeno revidiranim nalazima rađenim u drugim bh. i regionalnim kliničkim centrima. Balaban su za nestručnost optuživale pojedine kolege ljekari.

Izvor: Krajina.ba

Related posts