Zbog cijena goriva: Nove blokade saobraćaja u nekoliko gradova i mjesta u BiH

Vozači u Banjoj Luci danas su, kao i jučer, od 17 do 18 sati blokirali saobraćaj na više važnih raskrsnica u znak protesta zbog visokih cijena nafte i naftnih derivata.

Kako javlja Anadolija, kružni tok koji vodi prema Skender Vakufu i Jajcu blokirali su putnički automobili kao i kamioni. Mnogi vozači danas su podigli haube svojih vozila i postavili trokute upozorenja, dok jedan od njih iskoristio priliku i da zamjeni neispravnu gumu.

– Nažalost, niko nam se nije obratio po pitanju bilo kakvog razgovora. Idemo drugi dan i svaki naredni dok se neko ne sjeti da treba razgovarati s nama. Prihvatljiva cijena koju prevoznici i građani BiH mogu plaćati je 1,50 do 1,70 KM, odnosno manje za 30 do 40 posto – rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Najavio je da će blokade saobraćaja biti organizovane svaki dan do kraja sedmice.

– Vidjećemo šta ćemo dalje. Idemo do kraja, nadamo se da će se neko urazumiti da treba da sjednemo za sto, a ne ovako na ulici da rješavamo probleme. Mi smo voljni i želimo da probleme rješavamo za stolom, ali pošto ne žele moramo ovako, nažalost – kazao je Grbić i dodao da pošto je radni dan a blokade su organizovane u mnogim gradovima BH očekuju mnogo veće gužve nego jučer.

Ne žele da otkrivaju planove za sljedeću sedmicu, ali najvjerovatnije će blokirati saobraćaj od 7 do 8 sati.

Jedan od vozača koji je danas u 17 sati zaustavio svoj automobil, Goran Božić rekao je da mu je auto stalo, odnosno prokuhalo u gužvi pa se morao zaustaviti.

– Što se tiče ostalih ljudi, ko je došao zbog protesta, podržavam ovo jer stvarno je preskupo gorivo. Na osnovu drugih zemalja u okruženju, Hrvatske gdje je gorivo skuplje 10 do 15 feninga, a njihov standard i naš, njemački, austrijski da ne poredim, njihove plate i naše. Stvarno je prešlo svaku mjeru – rekao je Božić.

Vladimir Koljančić, rekao je da je jedini cilj da pojeftini gorivo i da od toga neće odustati te da niko nikuda neće ići dok se cilj ne ostvari.

– Najbolje bi bilo da košta 1,5 KM sve preko je previše za plaću od 300 KM – rekao je Koljančić.

Osim u Banjoj Luci, saobraćaj je na pojedinim cestama blokiran u Mostaru, Prnjavoru, Bijeljini, Bosanskoj Gradišci, Kiseljaku, Zavidovićima, Gradačcu i Rogatici i drugim gradovima, dok se u Sarajevu, kako nam je potvrđeno iz policije, odvija uobičajeno.

Kako javlja novinar Faktora, Mostarci su danas zaustavili saobraćaj na magistralnom putu M-17 u znak protesta zbog visokih cijena goriva. Vozači su na pola sata blokirali saobraćaj na sjevernom ulazu u Mostar, što je prouzrokovao gužve.

Policija nije bila na mjestu događaja, a građani su izjavili kako će se protest nastaviti i sutra.

Related posts