Završne riječi u suđenju Muhamedu Budimliću za ubistvo bihaćke advokatice: Poznat datum izricanja presude!

U Kantonalnom sudu pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Edina Arnautović danas su održane zavšne riječi u predmetu protiv Muhameda Budimlića iz Cazina.Budimlić se tereti za ubistvo bihaćke advokatice Jasmine Koričić u februaru 2015. podmetanjem eksplozivne naprave pred ulazna vrata njene kancelarije.

U završnoj riječi tužiteljica Azra Ibrahimpašić je kazala da je tokom dokaznog postupka Tužilaštvo iznijelo niz dokaza koji nesporno potvrđuju da je optuženi Muhamed Budimlić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Materijalni tragovi pronađeni na mjestu zločina i njihovo daljne vještačenje i upoređivanje sa DNK sumnjivih osoba u Centru za forenziku i informatičku podršku u Sarajevu dali su rezultate. Profil analiziranih materijalnih uzoraka DNK poklapa se sa DNK osumnjičenog Muhameda Budimlića.

„Svi drugi izvedeni dokazi i saslušani svjedoci optužbe potvrđuju da je u toku provedenog sudskog procesa Tužilaštvu USK uspjelo dokazati da je optuženi kriv za ubistvo koje mu se stavlja na teret“, kazala je tužiteljica Ibrahimpašić.

Branilac optuženog advokat Hamdija Veladžić u svojoj završnoj riječi žalio se da Sudsko vijeće u toku cijelog procesa njemu i njegovom branjeniku nije osiguralo iste uslove kao Tužilaštvu. Ukazao je i na propuste u toku predistražnih radnji i daljeg istražnog procesa, te je iznio brojne primjedbe na rad sudskih vještaka.

Današnjim glavnim pretresom slučaj je priveden kraju, a izricanje presude u ovom predmetu predsjedavajuća Sudskog vijeća Edina Arnautović zakazala je za 2. oktobar.

rtvusk.ba

Related posts