Zatvorenicima bolje iza rešetaka nego kod kuće: Neki namjerno obiju auto kako bi se vratili u zatvor

Zatvorenici koji odslužuju kaznu ili oni koji se nalaze u pritvoru, bilo privremeno ili na “duže staze”, u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu imaju mnoge beneficije, koje neki od njih na slobodi na slobodi ne bi imali.

Mnogi bi kazali kako zatvor dođe kao hotelski smještaj, ali advokati i uposlenici sarajevskog Centralnog zatvora kažu kako osuđenici i pritvorenici tamo imaju samo ono što im je neophodno za normalan i život dostojan čovjeka, te da se ne radi ni o kakvom luksuzu.

Sarajevski advokat Muhidin Kapo, kazao je za Faktor kako on nije imao slučajeva da njegov klijent traži da mu se u zatvor donesu stvari koje bi uljepšale njegov boravak tamo, jer oni uglavnom imaju sve što im treba.

– To vam je sve od slučaja do slučaja, ali ima i onih kojima je u zatvoru bolje nego kod kuće, gdje možda nema šta da jede. Ovako ima hranu, tamo stekne prijatelje, pa kad neko od njih dobije paket, dijele sve među sobom, od cigara pa nadalje te mu je bolje nego na slobodi – kazao je naš sagovornik.

Dodaje da je praksa Zavoda da se onom ko izrazi želju da radi na izdržavanju kazne nađe posao. Stimulacija za rad mu je zarada od koje na kraju može nešto i da uštedi.

-To je čisto da ne mora odmah čim izađe trčati u BBI da obije auto jer nema šta da jede. Međutim, ima i onih koji i to rade, jer im je bolje u zatvoru. Tu steknu prijateljstva i poznanstva, pa se vrate da se druže – kazao je advokat.

Ko nije bio u zatvoru, ne zna kako je

Zatvorenicima i pritvorenicima, dodaje Kapo, kao i svakom normalnom građaninu treba omogućiti da se normalno psihički i fizički razvija. Kako nam je rekao, nema ništa sporno u tome što u zatvorima postoje teretane te im je omogućeno da vježbaju i treniraju.

– Nismo svi iste fizičke konstrukcije, zdravlja ili mogućnosti. Cijeneći standarde drugih ustanova vaspitnog karaktera u Evropu, to je sasvim normalno. Ko nije bio u zatvoru ili pritvoru i nije imao priliku da to doživi, ne zna kako je. Ne dao Bog nikome da mu se to desi… – kazao je Kapo.

Advokat je naglasio da se niko od njegovih klijenata koji služe kaznu u KPZ Sarajevo ne žali da mu je tamo loše, osim onih koji su raspoređeni u druge Zavode zbog popunjenosti kapaciteta. Takvi zatvorenici i pritvorenici, kako nam je pojasnio advokat, negoduju jer se njihove porodice zbog daljine izlažu velikim troškovima.

– Imate naprimjer nekoga ko je zbog manjka mjesta u sarajevskom, smješten u zatvor u Zenici. Bude tu i sirotinje, koja nema od čega da živi. Ako neko od porodice želi da ga posjeti mora platiti prevoz. Iz Sarajeva mu ne može poštom poslati stvari za ličnu higijenu ili hranu i svaki odlazak tamo njih, koji nemaju ništa, košta. Ovdje bi mu u Centralnom zatvoru svaki dan mogli bar nešto donijeti – kazao je Kapo, dodavši da bi se za početak prvo trebao riješiti problem kapaciteta, a onda ostale stvari.

Prema riječima Amera Softića, direktora KPZ-a Sarajevo, osuđenici koji se tu nalaze na izdržavanju kazne najčešće traže da im se okreči ćelija u kojoj spavaju ili da se promijeni stari itison u njoj, koji, kako kaže, vremenom bude oštećen, jer tu, ipak, u deset kvadrata boravi četiri do pet osoba.

– To su stvari koje oni traže kako bi sebi napravili prostoriju za normalno izdržavanje kazne i kako bi higijena bila na nivou, radi dezinfekcije i normalnih uslova izdržavanja kazne. Imamo sredstva namijenjena za odvajanje i održavanje prostorija, ipak smo državna institucija. Kupimo im materijal i oni sami sebi okreče mjesto gdje će boraviti ili promijene itison. Time ih, s druge strane, zaokupimo poslom i oni ubiju vijeme koje im je najveći problem u ovoj ustanovi – kazao je Softić.

Naš sagovornik naglašava da većina soba imaju stare televizore, kao i kantina u kojoj osuđenici zajedno mogu pratiti program. Bilo je, kako kaže, slučajeva da nekoliko zatvorenika zajedno skupi novac te kupe televizor.

– Takvih stvari ima i u drugim zatvorima. Nakon odsluženja kazne, oni to, ako žele, ostave u Zavodu kako bi se time koristili i osuđenici koji tu dođu poslije njih. Televizor se, po pravilniku, može unijeti u zatvor. Ukoliko se odobri takav zahtjev, aparat se prije toga pregleda i onda se dozvoli unošenje u prostorije. Dosad nismo imali nekih većih ili specijalnih zahtjeva, bez obzira da li se radi o imućnijim ili onim slabije imućnim zatvorenicima ili pritvorenicima – kazao je direktor KPZ-a Sarajevo.

Svima fali samo sloboda

Poznati advokat Omar Mehmedbašić kazao nam je da su uslovi u zatvoru na zadovoljavajućem nivou.

– Oni tamo imaju sve što im treba. Ni na šta se ne žale, samo im svima fali sloboda – zaključio je Mehmedagić.

Prema Pravilniku o kućnom redu KPZ-a Sarajevo, zatvorenici imaju pravo na krevet sa natkasnom i čistom posteljinom. Osim toga, oni za vrijeme služenja kazne imaju tri obroka, a hrana svojom kvalitetom i količinom mora zadovoljavati prehrambene i higijenske standarde. U zatvoru postoji i kafe kuhinja u kojoj mogu kortistiti kafe aparat, te kupiti i konzumirati tople napitke.

Po prijemu u Zavod, osuđenik odmah prolazi ljekarski pregled kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje i radne sposobnosti, a ukoliko se tokom boravka u zatvoru razboli, ima ambulantu, apoteku te stomatološku ambulantu.

Svoje slobodno vrijeme mogu provoditi u prostorijama za dnevni boravak ili onima za sportske i druge aktivnosti. Osim toga, ukoliko se primjerno ponašaju, zatvorenici, između ostalog, imaju pravo na godišnji odmor u krugu porodice, jedan izlazak u toku godine za državni praznik i dva za vjerski, te slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom mjesečno.

/faktor.ba

Related posts