Zatišje pred buru: Napokon miran politički vikend u Krajini

Nakon imenovanja imenovanja treće Vlade, a drugog premijera u Unsko-sanskom kantonu, u mandatnom periodu 2014.-2018. godine, svakodnevno smo u iščekivanju rekonstrukcije Vlade USK.

Zašto? Razlog tome su prije svega same izjave političkog miljea koji su imenovali Vladu na čelu sa premijerom Rošićem polovinom prošle godine. Naime, već tada je rečeno da je imenovana Vlada samo za prelazni period, te će se veoma brzo pristupiti rekonstrukciji sa jasnim obrisima vladajuće koalicije.

Svakako da je demokratsko pravo, u parlamentarnom funkcioniranju, da onaj ko ima većinu kroji sudbinu, ali isto tako pravo građana je da budu sigurni u vlast koja ih vodi i prije svega da znaju ko ih vodi.

Ukoliko građani iščekuju svakodnevno smjenu Vlade, ukoliko je tema na ulicama diljem Kantona novi premijer, novi ministri, većina, manjina, jasna je nesigurnost politička, ali i općenita sigurnost građana u Krajini.

Ne želimo da okrivimo ni ove sadašnje, ni one bivše, ni one buduće, želimo da okrivimo sve one kojima su građani dali povjerenje, a koji se igraju sa strpljenjem istih. U pravilu smo imali burne političke vikende, pa ćemo tako zapisati subotu, 18. februar i nedjelju 19. februar kao mirne vikend-dane. Međutim, poznavajući trenutnu situaciju politike u Unsko-sanskom kantonu, možemo se nadati već narednom vikendu da će nam biti zanimljiv politički, a više se ne veselimo utakmicama Bundeslige, Serie A, Primere ili Premijer lige koje smo iščekivali vikendom, nego smo napeti i navijački nastrojeni “ko će kome zabiti politički gol”.

Baš tako, postali smo navijači, oni koji daju golove budu nagrađeni premijama, fantastičnim platama, a mi na to sve još platimo ulaznicu da ih gledamo.

Dakle, vikend je skoro iza nas, miran, a već naredni ćemo možda svjedočiti trećoj rekonstrukciji sa istim premijerom u nešto više od pola godine ili ćemo dobiti novog premijera, a po svemu sudeći treće opcije nema.-piše usn.

Related posts