Zastupnica njemačkih Zelenih naglasila važnost EUFOR-a u BiH

Njemačka parlamentarka Viola von Cramon-Taubadel iz Grupacije Zelenih upozorila je na Twitteru da je nedavni summit Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana koji je održan u Sloveniji “bio parada licemjerja, praznih riječi, autokratskog smirivanja i, iznad svega, pretvaranja”.

Ona je dodala kako je i tokom jučerašnje debate između europarlamentaraca i članova Evropske komisije i Evropskog vijeća o nedavno održanom summitu za Zapadni Balkan u Sloveniji ponovila da je potrebna fundamentalno drugačija politika EU na Zapadnom Balkanu.

“Zapadni Balkan nije naše susjedstvo, to je naše dvorište… Ako Evropska unija tu ne može odigrati ključnu ulogu, onda je naš san da postanemo geopolitička unija doista samo san”, kazala je.

Dodala je kako EU mora biti vjerodostojna u svojoj ponudi Zapadnom Balkanu, te naglasila važnost djelovanja EUFOR-a u BiH, otvaranja pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, početka vizne liberalizacije za Kosovo, te pitanja vladavine prava u Srbiji i Crnoj Gori, piše aktuelno.me.

Među onima koji su dali podršku stavu predstavnice Zelenih bio je i poznati sarajevski advokat i novinar Senad Pećanin.

“Hvala vam, gospođo Cramon! Posljednji je čas da Evropa zaustavi zloćudni uticaj Rusije, Kine i Turske, te klero-nacionalističku kampanju Beograda prema BiH, Crnoj Gori i Kosovu, koja po, uzoru na politiku Slobodana Miloševića, može ponovno oživjeti na Balkanu”, napisao je Pećanin.Izvor: Vijesti.ba

Related posts