Zakazana tematska sjednica o poljoprivredi: Postoji većina za smjenu ministra Šemsudina Dedića

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH će u srijedu (17. maja) raspravljati o stanju u poljoprivredi i to na tematskoj sjednici čiji je inicijator SBB-ova zastupnica Azra Hadžić. Na sjednici bi moglo biti govora i o smjeni ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, za što postoji većina u Parlamentu FBiH.

Dedićevim radom nije zadovoljna većina zastupnika u Parlamentu Federacije BiH isto kao ni brojni poljoprivrednici koji već mjesecima skreću pažnju na probleme poput neisplate poticaja i nemogućnosti izvoza.

Zanimljivo je i da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) još u oktobru prošle godine izražavala nezadovoljstvo stanjem i politikom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Politikom Dedića nije zadovoljan ni Savez za bolju budućnost (SBB), a to nam je potvrdila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić koja ističe da bi SBB-ovi parlamentarci podržali njegovu smjenu. Hadžić ističe da je tematska sjednica jedini način da se entitetski parlamentarci upoznaju o pravim problemima koji tište domaće poljoprivrednike.

“Evidentna je činjenica da su se ti problemi u mandatu ministra Dedića još više nagomilali i inicijativu za tematsku sjednicu sam pokrenula kako bi i ministar došao i upoznao se o stanju.

 Veliko je nezadovoljstvo poljoprivrednika radom ministra Šemsudina Dedića i mi kao zastupnici to ne smijemo ignorisati. Na sjednici će svi koji nešto znače u ovome resoru imati priliku da iznesu probleme, ali i ponude rješenje.

 Ukoliko oni smatraju da je smjena ministra Dedića rješenje problema, onda je to pitanje za sve učesnike u vlasti koje se mora hitno razmotriti”, kazala je Hadžić.

Ona dodaje da Dedić dolazi iz Unsko-sanskog kantona iz kojeg je i ona te da odgovorno tvrdi da je tamo ogromno nezadovoljstvo. Kako kaže, postavlja se opravdano pitanje ako je tako u kantonu iz kojeg dolazi i ministar, šta je tek s drugim kantonima.
“Ovo je jedan od resora u Vladi FBiH s ogromnim problemima i smatram da je prioritet da se uskladi strategija razvoja poljoprivrede s budžetom”, rekla je Hadžić.

Zastupnica dodaje da Dedić parlamentarcima do sada nije prezentovao nikakve podatke. Naime, Izvještaj o stanju poljoprivrede u FBiH za 2015. godinu je usvojen na Vladi FBiH prije tačno godinu dana, a parlamentarci ga nisu vidjeli ni danas. Hadžić nam je kazala i da je Izvještaj za 2016. godinu prema informacijama koje ima još uvijek u fazi pripreme.

“Već više od dvije godine ministar Dedić samo povremeno progovara o problemima poljoprivrede u Federaciji i uvijek se radi o istim problemima. Mislim da je opravdano da ga pitamo zašto ne radi na tome da je riješi? Već sedmicama poljoprivrednici skreću njegovu pažnju na milionske štete koje su im nanjele vremenske neprilike, neisplaćeni poticaji za mlijeko za period 2014.-2015. i dva kvartala iz 2016. godine, nemogućnost izvoza malina i ono o čemu treba razmišljati u kakvoj situaciji će se naći poljoprivrednici ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama”, kazala je ona.

Zaključila je da bi, s obzirom na katastrofalno stanje u poljoprivredi i da ministar dolazi iz redova SBB-a, zastupnici SBB-a podržali njegovu smjenu.

Ovim povodom razgovarali smo i sa šefom Kluba HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Jozom Bagarićem koji nam je rekao da ni HDZ nije zadovoljan stanjem u poljoprivredi.

“Mislim da je tematska sjednica o poljoprivredi dobra, ali iskreno govoreći, dobro je samo zato što ćemo govoriti o toj temi. Konstatovat ćemo da je stanje loše, donijeti dobre zaključke, ali oni će ostati mrtvo slovo na papiru. Zbog toga se postavlja pitanje koji je smisao tematske sjednice jer ja ne vjerujem da će se nakon nje išta promijeniti”, rekao je Bagarić.

Istakao je da HDZ smatra da je stanje u poljoprivredi loše i da je ovaj mandat sadržan u tri programa poticaja, a da nije ponuđeno ništa novo uprkos očekivanjima entitetskih zastupnika.

“Očekivali smo promjene i da ćemo uspjeti provesti neke projekte. Do toga nije došlo i nažalost moram reći da smo mi apsolutno nezadovoljni”, kazao je Bagarić.

Što se tiče smjene Dedića, Bagarić nam je potvrdio da je i ranije bilo govora o njegovoj smjeni te da generalno nije upoznat o stavovima SBB-a.

“Ne znam da li će se to naći na dnevnom redu. Riječ je o krupnom pitanju i ja ne bih ad hock donosio tu bilo kakve zaključke. Mi poštujemo koalicijske partnere i prije razgovora vrhova stranaka mi nismo spremni ići u priču da podržimo smjenu bilo kog ministra”, rekao nam je Bagarić.

Zaključio je da nije optimističan da će doći do bilo kakvog poboljšanja u vezi s poljoprivredom FBiH, jer se u ovom mandatu ništa nije uspjelo popraviti.

“Ova politika za koju ne znam je li stranačka ili osobna svela se na jedan sektor i jedan kanton. Ništa od naših zahtjeva nije prihvaćeno, a bilo je obećanja. Ne postoji nikakav pomak tako da je ovo potrošen mandat”, kazao je Bagarić.

Zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić kazao nam je da je SDP-u sporan rad svakog člana Vlade FBiH pa tako i ministra Dedića. Kako kaže, ako bude pokrenuta inicijativa za smjenu Dedića, onda će se očitovati o njoj.

“Mi imamo problem sa svim ministrima u Vladi FBiH i njenim premijerom jer je ta vlada neefikasna. Mišljenja smo da ih je potrebno sve smijeniti jer su kao kolektivni organ odavno zaslužili da odu”, rekao je Mašić.

On smatra da je aktuelni saziv Vlade FBiH najneprepoznatljivi jer većina građana uopće ne zna ko su oni i šta rade.
O smjeni ministra Dedića razgovarali smo i sa zastupnikom opozicione Demokratske fronte (DF) Jasminom Kadićem koji nam je rekao da će i on podržati njegovu smjenu zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi FBiH.

“Mi nismo generalno zadovoljni stanjem u ekonomiji FBiH, a samim tim i u poljoprivredi. Znamo da poljoprivrednici u posljednje vrijeme jasno iskazuju svoje protivljenje politici Vlade FBiH posebno u dijelu isplaćivanja obaveza prema poljoprivrednicima”, kazao je Kadić.

Ističe da u periodu mandata ministra Dedić nisu napravljeni nikakvi konkretni iskoraci da bi stanje u poljoprivredi bilo bolje te da bi i on podržao njegovu smjenu.

“Što se tiče SBB-a, oni su ušli u odnos sa SDA koji se mijenja od sjednice do sjednice. Na posljednoj sjednici Parlamenta FBiH posebno su upozorili da posljednji put podržavaju nešto što dolazi od SDA. Ja nisam sigurna u to da će oni ostati pri tom stavu. Ako ostanu onda bi mogla bit izglasana Dedićeva smjena, što ovisi i o broju zastupnika opozicije na sjednici”, rekao je Kadić.

On nam je kazao da mu je poznato da Dedić nije omiljeni ministar ni u SDA i da sumnja kako priča o njegovoj smjeni ide iz SDA.

/klix.ba

Related posts