Za obećanja ocjena 5, za društvo u cjelini: “Sjedi dole jedan”

Dvadeset kilometara od Zalina i Velikog Dubovika do OŠ“Prva osnovna škola“ u Bosanskoj Krupi za djecu i roditelje ovih mjesnih zajednica po svemu sudeći je nepremostiv problem koji traje sada i više od dvadeset godina.Na početku gotovo svake školske godine i na početku gotovo svakog drugog polugodišta djeca ostaju kod svojih kuća jer nema prevoza.

U traženju krivca bi se i najbolji detektivi pogubili, jer se loptica toliko puta prebac iz dvorišta u dvorište da sada ni najbolji poznavaoci ovog problema nisu sigurni do koja je. Vlada USK-a, odnosno resorno ministarstvo, škola, autporevoznici, previše novca, premalo novca – sve su to izgovori, a roditelji očajni. Najnoviji problem u “kolekciji kočnica” je taj što nije imenovan školski odbor te nema ko izabrati najpovoljnijeg ponuđača sa kojim bi uprava škole mogla potpisati ugovor.

Prema informacijama kojima raspolažemo niti Vlada USK-a a niti Općina Bosanska Krupa nije dala svoje prijedloge za školske odbore, što je u obavezi, a sama škola kako nam je kazao direktor Prve osnovne škole, je uradila sve što je do njih bilo.

Direktor škole Amir Velić: “Završena je tenderska procedura, izabrani su najpovoljniji ponuđaći, usklađene cijene, ali ne možemo bez školskog odbora okončati postupak i potpisati ugovor”.

Članove u školski odbor predlaže Vlada USK-a kao osnivač i općina Bosanska Krupa iz reda lokalne zajednice. Iako su zahtjevi za prijedlozima članova, oprema riječima direktora, poslani još u novembru 2016. godine do dana današnjeg odgovori nisu stigli.

Odgovor na pitanje zašto nisu dostavljani prijedlozi, iako smo tražili, do trenutka pripreme ove priče nismo dobili. Hronični problem prevoza mogao bi se , smatraju roditelji, predstavnici mjesne zajednice, škola kao i Općina riješiti kupovinom kombi vozila koji bi bio dovoljan za dvadesetak djece koja putuju iz područja Zalina, V.Dubovika i okolice.

Ali, kako se to kaže “ne lezi vraže”… Iako se intenzivno pričalo i dogovaralo, pare se iznalazile (prema zadnjim informacijama osigurano je 47.000 KM), kombi u općinu Bosanska Krupa nije došao. “Zapelo” je kod tenderske procedure.

Najviše u ovoj priči ima obećanja za što bi oni koji se olako upuštaju u njih mogli dobiti čistu peticu, a kao društvo zaista smo čista jedinica.

(Renata S./Radio BK)

Related posts