Za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Bihaću obezbijeđeno blizu 2 miliona KM

U Gradskoj upravi Grada Bihaća danas je postpisan Sporazum o provedbi Projekta razvoja navodnavanja za podprojektno područje Bihać, a što podrazumijeva područja Klokot – Papari i Bakšaiš, a kojim se preciziraju rokovi za njegovu implementaciju.

Osnovni ugovor ovog projekta potpisan je ranije. Sporazum su potpisali direktor Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Ukupna vrijednost projekta je 1.988.265,91 KM i trebalo bi da omogući navodnjavanje za površinu od 86,6 hektara na pomenutim lokalitetima. Bihać je samo jedna od deset lokalnih zajednica u Federaciji BiH koja su projektna područja navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta.

Potprisivanju Sporazuma prisustvovao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić koji je istakao važnost i benefite ovog projekta. Ministar Dedić je prisutnim iz Gradske uprave ukazao i na ostale projekte, kreditne linije kao i evropska grant sredstva do kojih poljoprivrednici u Federaciji BiH mogu doći u saradnji sa resornim ministarstvom, a što im uveliko može olakšati, ali i povećati proizvodnju.

Pozvao je Gradsku upravu Bihaća da informišu svoje poljoprivrednike o programima za apliciranje za sredstva u Ministarstvu, zatim povoljne kreditne linije Garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, te novom IFAD programu, navedeno je na službenoj facebook stranici Grada Bihaća.

Related posts