Za izbore 120 hiljada KM

Najveći broj kandidata boriće se za glasove stanovnika Doboja i Bosanskog Petrovca, a nove (grado)načelnike u nedjelju će dobiti dva grada i sedam općina BiH.

U nedjelju, 17. februara, biće održani prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike devet opština i gradova u Bosni i Hercegovini, nakon što su dosadašnji podnijeli ostavke. Kako nam je rečeno u CIK-u BiH, za provođenje prijevremenih izbora za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik, predviđeno je oko 120.000 KM. Sredstva su bili dužni obezbijediti gradovi, odnosno opštine u kojima se izbori održavaju, a kako nam je potvrđeno iz CIK-a, novac je osiguran.

Kampanja

Ermin Hajder iz SDP-a, koji je ranije bio načelnik Bosanskog Petrovca, jedan je od šest kandidata za prvog čovjeka Opštine.

– Kandidirao sam se ponovo na poziv mojih sugrađana, jer sam već obnašao funkciju načelnika i najbolje praktično mogu da se adaptiram u ovih 20 mjeseci mandata. Moj program ustvari predstavlja svojevrsni biznis-plan aktivnosti za spas moje općine od totalnog raseljavanja i bankrota, kaže Hajder za Oslobođenje.

Na glasačkom listiću je Senada Mehdin iz SDA, ali i kandidatkinja SNSD-a Emina Mešić.

– Logično je da se kandiduje svako kao ja, ko živi ovdje i ovdje vidi svoju budućnost. Mislim da je vrijeme da se naš Bosanski Petrovac okupi samo oko dobrobiti svih naših ljudi i da pružimo ruku svima, i Vladi USK-a i vladama FBiH i RS-a, tko god može pomoći, kaže Mešić.

Njena kampanja ići će u pravcu izrade projekata za rješavanje infrastrukturnih pitanja i problema mladih, koji nemaju kulturnih sadržaja. Četvrti kandidat je Rusmir Mujadžić iz DF-a, inače ekološko-sanitarni inžinjer i općinski vijećnik.

– Smatram da su moje napore za razvoj sporta, Crvenog križa, Centra za socijalni rad i kulturu, Udruženje penzionera, boračke populacije, Komunalnog, poljoprivrede itd. prepoznali sugrađani, jer sam u anketi za ocjenu rada vijećnika proglašen za najboljeg. Suprotstavljao sam se nepravdi, zalagao se za ispravne odluke, čak i kad sam bio u manjini, ističe Mujadžić.

Listu kandidata za načelnika Petrovca zaključuju dva nezavisna kandidata Dejan Prošić i Branko Despot.

– I na prošlim izborima sam imao zahtjeve građana da se kandidujem, ali sam se tada još aktivno bavio svojom profesijom (specijalista za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju), i nastavničkim radom na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. Građanima garantiram iskren i pošten odnos prema poslu koji me očekuje i u skladu sa zakonom. Da im budem na usluzi koliko god je moguće i njihov servis, priča nam Despot.

Kada je u pitanju Bužim, na izborima će se pojaviti tri kandidata, dvojica nezavisnih i član SDA Mersudin Nanić.

– SDA je u Bužimu stranka koja je dio našeg identiteta, živi u nama, u okrilju naših porodica, to je snaga koja nas je okupila i državu odbranila, napominje Nanić.

Ipak, Bužim je na proteklim izborima birao nezavisnog kandidata, koji je napustio A SDA. I ovaj put, uz podršku A SDA i koalicije Pomak, očekuje se prolaz nezavisnog kandidata Nedžada Kudelića, izuzev ako se biračko tijelo ne pocijepa na glasove i drugog nezavisnog kandidata Izudina Bosnića.

– Ukoliko dobijem povjerenje, pokrenuću reforme na poboljšanju rada lokalne uprave i povećanju efikasnosti administracije, rad ću usmjeriti na poboljšanje poslovnog ambijenta, nova zapošljavanja u realnom sektoru i razvoj lokalne infrastrukture, navodi Kudeljić.

Doboj i Trebinje

U utrci za gradonačelnika Doboja biće osam kandidata: kandidat SDS-a je Nebojša Šainović, kandidat SPAS-a Slobodan Dević, a ovjerena je i kandidatura šestorice nezavisnih: Igora Jovanovića, Borisa Jerinića, Slađana Starčevića, Vladimira Markovića, Gorana Simića te Milovana Dujakovića.

Za gradonačelnika Trebinja ovjerena je kandidatura Mirka Ćurića iz SNSD-a i Saše Borjana iz koalicije Trebinje zaslužuje bolje.

Ovjerene su i kandidature Nebojše Karaća iz SNSD-a i Nikole Stojakovića iz SP-a za načelnika Ribnika. SNSD-ov kandidat za načelnika Drvara je Dušica Runić, a nezavisni kandidat je Darko Kajtez. Kandidat SNSD-a za načelnika Bosanskog Grahova je Uroš Makić, dok je Milorad Gligić nezavisni. Za načelnika Općine Domaljevac-Šamac ovjerena je kandidatura Stjepana Piljića iz HDZ-a BiH. Kandidati u Kaknju su Eldin Mioč iz SDP-a, Ivica Petrović iz HDZ-a BiH, Aldin Šljivo iz SDA i nezavisni Hamza Begić.

Related posts