Za dva dana stiže 'superkrvavi plavi Mjesec'

Rijedak astronomski događaj – ‘superkrvavi plavi Mjesec’ – moći će se nakon 36 godina vidjeti s nekih dijelova Zemlje za dva dana.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave, supermjesec, plavi Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Nažalost, Evropa nije među mjestima s kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će moći uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

“To je rijetki astronomski triplet”, rekao je Keli Beti, urednik časopisa Sky and Telescope.

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci.

Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati ‘krvav’.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade biće vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

“Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za Plava mjeseca”, kaže profesor fizike i astronmije na univerzitetu u Dejtona Biču.

“Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati”, rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

(N1)

Related posts