“Yeni Safak”: Khashoggi umirao 7 minuta, al-Tubaigy ga raskomadao

Kako je jučer objavio CNN, konzul Saudijske Arabije u Turskoj, Mohammed al-Otaibi, jučer je napustio Tursku te se vratio u Rijad. BBC dodaje kako on poriče da ima bilo kakva saznanja o tome što se dogodilo novinaru Jamalu Khashoggiju.

Turske vlasti sumnjaju kako je Khashoggi ubijen tokom posjete konzulatu koji se nalazi u blizini konzulove kuće, 2. oktobra.

Turska medijska kuća, Yeni Safak, inače bliska vladi, objavila da postoji snimka Khashoggijeve smrti te da se na njoj čuje i konzul Otaibi.

Između ostalog, Yeni Safak javlja kako je upravo konzul saudijskim agentima rekao: “Napravite ovo vani. Uvalit ćete me u probleme.” Turski istražitelji ušli su u kuću saudijskog konzula u Istanbulu kako bi prikupili više dokaza o nestanku novinara Jamala Khashoggija.

Stravični detalji o smrti nestalog novinara i njegovim posljednjim trenutcima pojavili su se u medijima. Jedan od medija koji je objavio detalje je i Yeni Safak. Oni tvrde kako su došli do informacija koje sugerišu da je u konzulatu u trenutku kada je Khashoggi ušao u njega bilo puno ljudi.

To tvrde na temelju audiosnimki koje pokazuju prisutnost velikog broja ljudi. Dodaju i kako na jednoj od tih snimki konzul Saudijske Arabije, Mohammad al-Otaibi, Khashoggiju govori da šuti ako želi ostati živ.

Osim toga, pozivajući se na svoje izvore, Yeni Safak javlja kako je Khashoggi najprije mučen, a potom ubijen.

Pišu kako su mu prsti odrezani tokom ispitivanja, a kako mu je na kraju odrubljena glava. Dok pišu o rezanju njegovih prstiju dodaju i kako se tada na audiosnimci opet čuje konzul koji govori onima koji muče novinara da to naprave vani, te kako će ga uvaliti u nevolje.

Živog su ga sjekli na komade

Yeni Safak piše i kako je novinar Jamal Khashoggi umirao sedam minuta.

“Bilo je potrebno sedam minuta da Jamal Khashoggi umre”, rekao je turski izvor koji je poslušao cijelu audiosnimku posljednjih trenutaka saudijskog novinara, piše Yeni Safak.

Dodaju i kako im je njihov izvor rekao kako je Khashoggi odvučen iz ureda generalnog konzula u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbul do stola konzulove radne sobe.

“Vrištanje je prestalo kada je Khashoggiju ubrizgana još uvijek nepoznata supstanca. Šef ekipe za forenzičke dokaze iz Ureda za sigurnost, Salah Muhammad al-Tubaigy, počeo je rezati Khashoggijevo tijelo na stolu u radnoj sobi dok je još bio živ. Kada je počeo komadati njegovo tijelo, Tubaigy je stavio slušalice i slušao muziku. Savjetovao je ostatku ekipe da i oni naprave isto”, pišu.

Isti medij javlja i kako su istog dana kada je Khashoggi ušao u konzulat iz kojeg nikada nije izašao u Istanbul stigla 15-orica Saudijaca, od kojih su neki vladini dužnosnici.

Oni su stigli u dva aviona te su posjetili konzulat dok je Khashoggi bio u njemu, javlja Yeni Safak, pozivajući se na izvore iz turske policije. Dodaju i kako su svi ti pojedinci, uključujući forenzičkog stručnjaka, u međuvremenu otišli iz Turske.

Princ negira bilo kakvu vezu s ubistvom

BBC javlja kako se u slučaj uključio i američki predsjednik Donald Trump, koji je poručio kako je njegova administracija zatražila spomenute audiosnimke, te izrazio sumnju da one postoje.

“Želim saznati što se dogodilo, ko je kriv za ovo”, rekao je Trump novinarima.

Osim toga, odbacio je navode da popušta Saudijcima koji su važan saveznik SAD-a. Podsjetimo, do takvih navoda je došlo nakon što je Trump ranije za Associated Press rekao da ih se mora tretirati kao da su nevini dok se ne dokaže suprotno.

U međuvremenu je u Tursku stigao i državni sekretar SAD-a, Mike Pompeo, koji je o ovom slučaju razgovarao s turskim predsjednikom, te ministrom vanjskih poslova. Ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, rekao je da je sastanak s Pompeom bio koristan. Pompeo je u utorak bio u posjetu Rijadu gdje je razgovarao s kraljem Saudijske Arabije, Salmanom, te princom prijestolonasljednikom, Mohammedom bin Salmanom. Pompeo je rekao kako princ čvrsto poriče bilo kakvu upletenost u nestanak novinara Khashoggija.

Turska istraga

U međuvremenu, turski istražitelji vode istragu u Istanbulu. Danas su u popodnevnim satima ušli u kuću u kojoj je bio smješten konzul, a koja se nalazi oko 200 metara od konzulata.

Navodno su na lice mjesta izašli tužitelji i forenzičari. Turske vlasti su se nadale ovu pretragu obaviti još jučer, ali to nije bilo moguće jer je porodica konzula još jučer bila u kući. Na kraju su jučer u popodnevnim satima komercijalnim letom napustili Istanbul.

BBC dodaje i kako je nekoliko vozila sa saudijskim diplomatskim registarskim oznakama snimljeno na nadzornim kamerama kako se voze od konzulata do kuće u kojoj je boravio konzul unutar dva sata otkako je Khashoggi ušao u konzulat.

Nestanak Khashoggija

Podsjetimo, novinar Jamal Khashoggi stigao je u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra u 13:14 sati na zakazan sastanak na kojemu je trebao preuzeti potrebne papire kako bi se vjenčao sa svojom zaručnicom iz Turske.

Saudijske vlasti su najprije insistirale kako je Khashoggi ubrzo napustio konzulat te kako mu se u konzulatu ništa nije dogodilo. Ali turske vlasti vjeruju kako je došlo do napada i ubistva unutar konzulata. Tvrde kako su Khashoggija u konzulatu ubili saudijski agenti koji su na nadzornim kamerama snimljeni na ulasku u konzulat.

New York Times je objavio kako su četvorica od 15 agenata povezana s princom prijestolonasljednikom Mohammedom, dok je identificiran i jedan visoki dužnosnik iz ministarstva unutarnjih poslova. Jedan od njih je i Maher Abdulaziz Mutreb, član Saudijskih sigurnosnih snaga, kojeg se ranije moglo vidjeti u pratnji saudijskog princa.

New York Times: U Turskoj nema curenja informacija bez odobrenja vlade

Iste detalje iz snimke navodi i New York Times, koji piše kako je turski dužnosnik iznio ove detalje u javnost i to na isti dan kada je u Tursku došao američki državni sekretar, Mike Pompeo.

To curenje podataka tumače kako znak pritiska turske vlade prema Saudijskoj Arabiji kako bi se riješio ovaj slučaj.

Javljaju kako je dužnosnik iz obavještajne službe informacije odao Yeni Safaku, ali napominju i kako se u Turskoj takve informacije ne dijele ako to nije odobreno od strane vlade.

Related posts