Wall Street oslabio

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je izvješće o snažnom rastu proizvođačkih cijena u SAD-u učvrstilo očekivanja da će američka središnja banka ubrzati zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones oslabio je 106 bodova ili 0.30 posto, na 35.544 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.75 posto, na 4.634 boda, a Nasdaq indeks 1.14 posto, na 15.237 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da bi inflacija u SAD-u mogla ostati povišena dulje nego što se očekivalo.

Proizvođačke su cijene u 12 mjeseci do studenoga porasle 9.6 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u listopadu, kada je rast iznosio 8.8 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena od 2010. godine učvrstio je očekivanja da će čelnici američke središnje banke, koji dvodnevnu sjednicu završavaju u srijedu, odlučiti ubrzati proces ukidanja monetarnih poticaja.

Tako se očekuje da će Fed, kako bi zaustavio rapidni rast cijena, ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a vjerojatno i ranije nego što se procjenjivalo povećati ključne kamatne stope.

“Rekao bih da je ovo sjednica koja će nam ponešto pojasniti kako će se Fed nositi s problemom povišene inflacije koja će najvjerojatnije ostati problem i u idućoj godini”, kaže David Keller, strateg u tvrtki StockCharts.com.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed povećati kamate za 0.25 postotnih bodova, u raspon od 0.25 do 0.50 posto, u trećem tromjesečju iduće godine, a potom još jednom do kraja godine.

No, ostane li inflacija visoka još nekoliko mjeseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.


Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts