Vlast USK-a zasjeda, a 150 razreda je manje

Učionice Katoličkog školskog centra u Bihaću i jučer su bile prazne, iako je neku noć, na vanrednoj sjednici Skupštine USK-a, uklonjen nedostatak u organizaciono-pravnim odnosima zbog kojeg je Ministarstvo obrazovanja obustavilo plate nastavnicima ove škole.

Podsjetimo, sve škole su dobile plate za septembar izuzev KŠC-a. Nedostajalo je novca zaključenjem rebalansa budžeta, a zatim je Ministarstvo ukazalo na to da nije potpisan valjan ugovor sa školom od 2014. godine, te da po tome nema ni zakonskog osnova za izmirenje plata.

Zaboravni službenici

– Drago mi je da je Skupština konačno riješila taj administrativni problem donošenjem prerađenog akta o uzajamnim obavezama i odgovornostima. Rekli su da će danas isplatiti i plaće, a u međuvremenu su svim školama isplatili i za deseti mjesec, a nama ne. Čim uplate, škola će početi sa radom, kazao nam je don Slavo Grgić, ravnatelj škole.
Od protekle srijede učenici osnovne škole, gimnazije i škole medicinske struke ne idu na nastavu. Katolički školski centar “Papa Ivan Pavao II” u Bihaću osnovala je Banjalučka biskupija, Skupština i Vlada priznale su ovu školu zajedno sa Cazinskom medresom, a iz budžeta se finansiraju samo plate po nastavnom programu, dok sve druge troškove ustanove same izmiruju.

Ispostavilo se da je problem bio do Ministarstva obrazovanja, koje nekoliko godina nije potpisalo niti revidiralo aneks iz Katoličkog školskog centra o osnivanju medicinskih odjeljenja, a ipak je izmirivalo plate uposlenima.

Katoličkom školskom centru se može prigovoriti da su mogli i jučer otključati vrata škole, ali ne to što je Ministarstvo neopravdano prigovaralo da su neodgovorno proširili svoje kapacitete. Zbog čestih smjena i rekonstrukcija unutar Vlade Unsko-sanskog kantona, izgubio se kontinuitet praćenja stvarnih problema građanstva, ali i školstva.
Prije nekoliko godina u Bihaću je održan protest roditelja i učenika koji su odbijeni prilikom upisa u Srednju medicinsku školu Bihać, jer su kapaciteti bili prepuni.

Bijela kuga

Jedan razred je čak bio smješten u improvizirani boks, u holu susjedne Ekonomske škole. Alternativa su bile sumnjive privatne medicinske škole, sumnjive jer se i Interpolova istraga odnosila na neke od njih. Uvođenje medicinskih odjela u novoj i modernoj Katoličkoj školi bilo je tada dobro rješenje za roditelje i učenike. Ogroman interes roditelja i učenika leži u činjenici da je otići u Njemačku i tamo naći zaposlenje postalo gotovo jedino čemu se mladi u USK-u imaju nadati. Ranije politike nisu se usuđivale gasiti tu posljednju nadu građanima.

To su činjenice kojih se sjetio i poslanik SDP-a Albin Muslić, jer dio je to većeg problema masovnog napuštanja zemlje.

– U tri godine izgubili smo oko 150 razreda u Kantonu. Zabilježeno je da smo 2013. godine imali 5.492 učenika, a ove 4.654 u Bihaću. U Kantonu to je pad sa 25.774 na 22.879 učenika za samo tri nepune godine, kazao je Muslić.
Bijela kuga u USK-u je evidentna, a ona se neće izliječiti ukidanjem medicinske škole.

/oslobođenje.ba

Related posts