Počinje suđenje za kriminal u Šumama

Na Kantonalnom sudu u Bihaću danas će se održati statusna konferencija u predmetu Đevad Muslimović i ostali.

Kantonalno tužilaštvo ih tereti za organizirani kriminal u vezi sa nizom koruptivnih krivičnih djela, primanje i davanje mita te zloupotrebu položaja i ovlasti. Đevad Muslimović, Fadil Šehić, Sabahudin Solaković, Rasim Mehmedović, Fahir Sirćo i Enes Karić već su se izjasnili da nisu krivi. Ipak, od njihovog privođenja prošle su dvije godine, što je ujedno i najduži period na čekanje početka ročišta u bihaćkom pravosuđu.

Na konferenciji pred sutkinjom Jasminkom Karabegović utvrdiće se dinamika iznošenja dokaza i planiranje ročišta. Ovo je najveći slučaj i za Tužilaštvo USK-a, čija je reputacija poljuljana nakon nedavnog hapšenja tužioca Idriza Begića, no dio odbrane smatra to nerelevantnim podatkom za ovaj slučaj.

– To nema nikakve veze sa nama, bar što se mog klijenta Muslimovića i mene tiče, za sada ne vidimo razlog da sporimo nadležnost, a za druge kolege ne znam, kazao nam je advokat Hasan Veladžić.

Đevad Muslimović, bivši direktor ŠPD Šume USK-a, bio je proglašen najmenadžerom za mandata Vlade Hamdije Lipovače. Nakon februarskih protesta SDA ga je predlagala i za premijera, da bi na kraju bio uhapšen u akciji Koverta.

Tužilaštvo ovoj grupi na teret stavlja da je – koristeći dominantan položaj koji je imala u ŠPD-u, na tržištu drveta i drvnih sortimenata, od više privrednih društava koja se bave sječom drveta, primala novac, darove i druge oblike koristi. Tim radnjama su sebi pribavili korist od 540.100 KM i zahtijevali još dodatnih 76.500 KM.

/oslobođenje.ba

Related posts