Vlast u Krajini na klimavim nogama: SDA sa SBB-om i DF-om radi na formiranju nove većine

Skoro godinu dana nakon općih izbora u BiH, u Unsko sanskom kantonu se, prema trenutnom razvoju događaja, sprema i prva rekonstrukcija vlasti i sklapanje nove parlamentarne većine.

Trenutno vlast u USK čini šest stranaka koje predvodi A-SDA, koja i ima premijersku funkciju i šest zastupnika u Skupštini USK. U vlasti još učestvuju Pomak koji ima dva zastupnika, SBB dva, SDP četiri, Naša stranka jednog i Nezavisni blok jednog.

Ipak, već duži period se špekuliše o mogućnosti pravljenja nove vlasti u tom kantonu.

Danas je bila zakazana 8. redovna sjednica Skupštine USK, ali je ranije sazvan kolegij na kojem je donesena odluka o odgađanju današnje sjednice. Zastupnici većine su to pravdali tim da su materijali za sjednicu preobimni i da se nisu stigli pripremiti te da određeni broj zastupnika nije došao na sjednicu.

“Jasno je da parlamentarna većina u USK više ne postoji, a mi smo na to i ranije ukazivali, jer je parlamentarna većina u USK od šest stranaka svedena na ispunjavanje želja i da to ne može opstati jer ne može rješavati konkretne probleme građana. Mi smo bili uvjereni da će se ovo desiti”, kazao nam je Jasmin Musić, šef Kluba SDA u Skupštini.

Dodaje da će SDA u USK u narednom periodu raditi na sklapanju nove skupštinske većine te da su neki razgovori već obavljeni.

“Naše opredjeljenje je da ta većina bude kompatibilna s partnerstvom na federalnom i državnom nivou, odnosno sa SBB-om i DF-om. Vodimo razgovore i s još nekim strankama zastupljenim u Skupštini USK kako bismo napravili novu većinu koja će se baviti radom, programom i rješavanjem problema građana, a ne ispunjavanjem želja. Mi smo sigurni da ćemo sastaviti novu većunu, a o tome ćemo u narednim danima upoznati javnost. Želimo napraviti vladu koja ima direktnu poveznicu s višim nivoima vlasti, kako bismo realizirali važne projekte”, istakao je Musić.

Poručio je da očekuje definiranje saradnje s DF-om i SBB-om, naglašavajući da u Skupštini USK postoje još neke stranke koje su zainteresirane za učešće u novoj vladajućoj većini.

Kako nezvanično saznajemo, za učešće u vlasti i novoj skupštinskoj većini u Krajini zainteresirani su i iz Laburističke stranke (3 zatsupnika), ali i Pomaka i još nekih stranaka. Za većinu je potrebno 16 ruku u Skupštini, a SDA ima 9 te ukoliko bi dogovorili većinu sa SBB-om (2), DF-om (2), Pomakom (2) i Laburistima (3), evidentno je da bi imali i više nego dovoljno za novu većinu.

U novu vlast koju bi mogla predvoditi SDA ne žele SDP i A-SDA. Ipak, nezvanično bi i jedan zastupnik SDP-a u narednom periodu mogao preći u Bh. Socijaldemokrate koji su do sada opredijeljeni za koaliciju sa SDA.

 

Related posts