Vlada USK: O nepravednoj podjeli budžetskih sredstava prema općinama i gradovima nema ni govora

Nakon današnje sjednice Vlade, premijer Husein Rošić s nekoliko resornih ministara održao je pres konferenciju kako bi demnatirali navode s posljednjeg Kolegija načelnika o nepravednoj podjeli budžetskih sredstava prema općinama i gradovima.

„Nezakonito trošenje sredstva”, odnosno sama sumnja u tako nešto, teška je optužba s posljednjeg kolegija načelnika koju je danas kategorično odbio premijer Rošić. Zajedno s ministrima privrede, poljoprivrede i prostornog uredenja i zaštite okoliša novinarima je prezentirao podatke o 5 miliona maraka koje su posljednjih godinu i po mandata ove Vlade plasirana lokalnim zajednicama po raznim osnovama.

Premijer ističe da su motivi u prozivanju Vlade Kantona, pogotovo kad je u pitanju Cazin, spor oko Incela te kredita za novu kanalizacionu mrežu u ovom gradu.

Da se sporne ekološke naknade zbog kojih su načelnici i prozvali Vladu i dalje raspodjeljuju prema općinama potvrdeno je danas kad je Vlada odobrila prijedlog utroška 300.000 maraka od kojih je 92.000 maraka za dva projekta otišlo u Grad Cazin.

Uz ovo, iz resora Ministarstva poljoprivrede, gdje dosad nije bilo namjenskih sredstava, planiraju od iduće godine raspodijeliti značajan dio prihoda baš u ove namjene za područje cijelog kantona. Na primjedbe gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, reagirao je i ministar privrede Samir Sedić ocjenjujud ih tendencioznim.

U program podrške izgradnje poduzetničke infrastrukture Ministarstvo privrede pozvalo je sve lokalne zajednice da se prijave, a izabrani su one sredine kojima je pomoć i bila najpotrebnija. Na današnjoj press konferenciji ministari i premijer USK odlučno su demnatirali sve ono što im čelnici lokalne vlasti stavljaju na teret uz poziv da bi zapravo svi zajedno trebali biti usmjereni stvaranju boljih uvjeta života bez obzira s kojeg nivoa vlasti dolaze.

rtvusk.ba

Related posts