Vještačka inteligencija detektuje probleme na putevima

Ljeto je vrijeme kad se obavljaju veliki građevinski radovi na cestama i cestovnoj infrastrukturi. Od popravljanja oštećenih kolnika do potpune rekonstrukcije nekog područja. Međutim nerijetko se dogodi da nadležnima “promaknu” neke rupe i oštećenja koja se s vremenom pretvore u velik problem. Pogotovo je to vidljivo nakon jake zime tokom koje asfalt dodatno popuca.

Kako bi gradovima i firmama zaduženima za održavanje cesta olakšali pronalazak potencijalno problematičnih mjesta, naučnici sa Univerziteta u Waterloou razvili su umjetnu inteligenciju koja jednostavno i, što je još važnije, jeftinije detektuje probleme na cestama, mostovima i zgradama.

Program koji su razvili analizira fotografije napravljene pomoću kamera pričvršćenih na vozilima te označava rupe, pukotine i druge nepravilnosti na cesti.

Ove informacije omogućiće nadležnima da bolje planiraju kad će popraviti određenu cestu i to napraviti jeftinije, istaknuo je profesor John Zelek. U konačnici to može značiti i niže poreze za stanovnike.

Naime, trenutačno se o cestama lokalne zajednice i firme brinu ili stalnim obilaskom dionica tokom kojeg radnici pregledavaju ceste i zapisuju eventualne kritične tačke ili koriste vozila opremljena skupim kamerama koje snimaju cestu, a snimke se poslije pregledavaju jedna po jedna.

Bolje ceste i jeftiniji troškovi održavanja

Automatski sistem koji koristi umjetnu inteligenciju ubrzao bi analizu snimke, smanjio troškove obrade i analize te na vrijeme upozorio na potencijalne probleme, što bi u konačnici dovelo do boljih cesta i jeftinijih troškova održavanja.

Zanimljivo, na početku projekta naučnici su za testiranje sistema koristili besplatne fotografije cesta s Google Street Viewa. Sad su već toliko razvili sistem da AI može analizirati snimke s mobilnih telefona pričvršćenih u vozilima. U prevodu, svi bi stanovnici mogli slati snimke svojih uobičajenih ruta, a sistem bi analizirao i upozoravao na područja u kojima su potrebni popravci. Sve bez izlaska cestovne ophodnje na samu cestu.

Osim za ceste, naučnici žele primijeniti sistem i na otkrivanje potencijalnih problema na mostovima, zgradama i drugim infrastrukturnim objektima. Tako bi analizirali snimke dronova ili s pametnih telefona kako bi otkrili pukotine, problematična područja ili promjene u statici.

(NN/zimo.hr)

Related posts